Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 00:01

Μαζική επιστροφή επενδυτών

ΤΑ ΝΕΑ από το μέτωπο ήταν καλά χθες, δίνοντας το δικαίωμα στους επενδυτές να επιστρέψουν στα χρηματιστήρια αξιών, μετά τη μαζική φυγή της Δευτέρας, δικαιώνοντας αυτούς που υποστήριζαν πως οι διεθνείς αγορές θα περάσουν ακόμη μια εβδομάδα αναταραχής.

Στις ΗΠΑ

Στη Wall Street, το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό -σε σύγκριση με αυτό που κυριάρχησε την προηγούμενη ημέρα- λόγω φημών περί λαϊκής εξέγερσης στη Βασόρα. Χρηματιστές και επενδυτές ανάσαναν ακούγοντας επιτέλους θετικές ειδήσεις από τον πόλεμο, έχοντας περάσει ένα σαββατοκύριακο απογοήτευσης και τονίζουν πως το σενάριο για σύντομο σε διάρκεια και επιτυχή πόλεμο παραμένει εν ισχύ.

Η τεχνολογία

Οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν της ανόδου, με το γενικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, από τους τρεις δείκτες-αναφοράς στην αγορά της Ν. Υόρκης. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Delta Air Lines, Southwest Airlines, Symantec Corp, Airborne Inc (μετά την είδηση πως τα γερμανικά ταχυδρομεία αγοράζουν τις δραστηριότητες παράδοσης εδάφους της αμερικανικής εταιρείας), AFC Enterprises, UnumProvident Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 65,55 μονάδες, ποσοστό 0,80%, φθάνοντας στις 8.280,23 μονάδες. Με άνοδο 21,23 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.391,01 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,2% και 2,7%, αντίστοιχα, αντιστρέφοντας την αρχική πτώση που έφτασε το 2% ενδοσυνεδριακά. Ο πρώτος δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 4% την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση σε διάστημα έξι μηνών, διακόπτοντας μια πολυήμερη κούρσα που άρχισε με την έναρξη του πολέμου και οδήγησε τον δείκτη 19% ψηλότερα σε οκτώ συνεδριάσεις.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές ανέφεραν πως η αγορά έχει ξεχάσει πως είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος, από την εποχή του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «δει» μακριά ώστε να προεξοφλήσει εξελίξεις.

Στην Ασία

Το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό αρχικά στην Ασία, με το χρηματιστηριακό δείκτη Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 2,33%, επιστρέφοντας γρήγορα τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας (+2,93%).

Οι πιο δραστήριες μετοχές στην Ευρώπη ήταν των: ICI (-41%), Akzo Nobel (-5,9%), Deutsche Post (-5,7%), Cable & Wireless (+22%), Iberdrola (+3,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ