Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 00:01

Αλλαγή κλίματος στη Ν.Υ.

Η ΕΙΔΗΣΗ φάλαγγας 1000 ιρακινών στρατιωτικών οχημάτων - που πιστεύεται ότι μεταφέρει επίλεκτες δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ - η οποία κινήθηκε με κατεύθυνση τις αμερικανικές δυνάμεις έξω από τη Βαγδάτη κλόνισε το αμερικανικό χρηματιστήριο και άλλαξε το θετικό κλίμα που επικρατούσε στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Χρηματιστές τόνισαν πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η μάχη της Βαγδάτης θα είναι αιματηρή με μεγάλες απώλειες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει, νωρίτερα, την είδηση πως ένας βασικός τομέας της οικονομίας - των διαρκών αγαθών - συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο αποδεικνύοντας πως η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παραμένει ασθενής στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 50,35 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 8.229,88 μονάδες. Με απώλειες 3,56 μονάδων, ποσοστό 0,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1,387,45 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν νευρικά και με μικρές διακυμάνσεις χθες, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους σχετικά με την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Τα κέρδη μετοχών στους τομείς χημικών και κοινής ωφέλειας αντισταθμίσθηκαν από τις απώλειες μετοχών στους τομείς ασφαλειών και φαρμάκων.

Η Ρενέ βαν ντερ Ζέουβ, αναλύτρια στην Robeco του Ρότερνταμ, εξήγησε ότι η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, επισήμανε, ότι η αγορά πιστεύει πως ο πόλεμος θα τελειώσει τώρα που άρχισε.

Οι συναλλαγές ήταν πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες με τους επενδυτές να προσπαθούν να διαβάσουν την πρόοδο του πολέμου από τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος στις 789,35 μονάδες και με απώλειες 0,3% ο δεύτερος.

Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται τώρα 17% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει στις 12 Μαρτίου, αν και η τρελή κούρσα που προκάλεσε η έναρξη των εχθροπραξιών δείχνει να έχει εκτονωθεί.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των εταιρειών: Bayer (+0,7%), Syngenta (+5,4%), Suez (+5,3%), BP (+1,6%), Shell (+1,8%), Repsol (+1,7%), Aventis (-2,2%), Renault (-2,9%), Munich Re (-4,9%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ