Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή του ότι στηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά την ακρόασή της σε γαλλικό δικαστήριο, την περασμένη εβδομάδα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή του ότι στηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά την ακρόασή της σε γαλλικό δικαστήριο, την περασμένη εβδομάδα.
Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο σημειώνει: «Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιαστεί η υπόθεση που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ακροάσεων ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας στο Παρίσι και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Διευθύνουσας Συμβούλου για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων της».
To Σάββατο οι γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να μην διενεργήσουν έρευνα σε βάρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την υπόθεση Ταπί, αλλά αντιθέτως έκριναν ότι πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς «συνεπικουρούμενου μάρτυρα», δηλαδή σε ένα ενδιάμεσο καθεστώς ανάμεσα σε αυτό ενός απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.
Η υπόθεση αφορά τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και υποστηρικτή του Νικολά Σακοζί, Μπερνάρντ Ταπί, και τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που είχε με το γαλλικό Δημόσιο σχετικά με την πώληση του μεριδίου του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas στην Credit Lyonnais το 1993. Στη συνέχεια η τράπεζα μεταπώλησε το μερίδιο έναντι πολύ υψηλότερου αντιτίμου και ο κ. Ταπί την κατηγορούσε ότι τον εξαπάτησε.
Κατόπιν παρέμβασης της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε το 2007 σε ιδιωτική διαιτησία, με αποτέλεσμα ο κ. Ταπί να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο απ’ό,τι εκτιμάται ότι θα λάμβανε δια της δικαστικής οδού.
Μετά τη σημερινή απόφαση των δικαστών, η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Η απόφαση των δικαστών δεν με εξέπληξε δεδομένου ότι πάντοτε ενήργησα προς το συμφέρον του γαλλικού δημοσίου και με σεβασμό στο νόμο».
Πηγή: ΑΜΠΕ