Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ για τη χρονική διάρκεια του πολέμου και για τις επιπτώσεις του στην οικονομία προβάλλεται ως η βασική αιτία της πτωτικής πορείας των αμερικανικών δεικτών κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ απειλεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, να προκαλέσει περαιτέρω εξασθένηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, δήλωσε μάλιστα ότι ακόμη και ένας σύντομος πόλεμος θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάκαμψη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338471.htm .
Στις 16:33 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.151,59 μονάδες μειωμένος κατά 0,95%, ο S&P 500 στις 863,89 μονάδες με απώλειες 0,70% και ο Nasdaq στις 1.374 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,91%.
Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της αμερικανικής οικονομίας, την εβδομάδα μέχρι τις 22 Μαρτίου οι νέες αιτήσεις που υπέβαλαν αμερικανοί πολίτες για να τους χορηγηθεί κρατικό επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 402.000 έναντι 427.000 –βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- στο αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Τέλος, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της κυβέρνησης, το αμερικανικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,4%. Η αύξηση αυτή βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Η άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ -το οποίο αποτυπώνει την αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν τις ΗΠΑ- ήταν κατά πολύ μικρότερη από εκείνη του τρίτου τριμήνου, όταν είχε αγγίξει το 4%. Δείχνει, ωστόσο, πως η οικονομία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αν και με βραδείς ρυθμούς.