Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 07:00

Υπολειτουργεί το ΓΕΜΗ δύο χρόνια μετά τη σύστασή του

To σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης άμεσων και σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιτίας της μη επαρκούς λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), φέρνουν στην επιφάνεια ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ). 
 

To σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης άμεσων και σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιτίας της μη επαρκούς λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), φέρνουν στην επιφάνεια ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ), η διοίκηση του οποίου επίσης επισημαίνει τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται στο ΓΕΜΗ και τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την αγορά, ενώ το Επιμελητήριο Ηρακλείου έκανε λόγο για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις προς το ΓΕΜΗ.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Μίχαλος εκφράζει το φόβο του ότι στις επόμενες ημέρες κατά τις οποίες θα κορυφωθεί η υποβολή των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, θα δοκιμαστεί σοβαρά η αξιοπιστία του. Ουσιαστικά, με την επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κοινοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο στον υπουργό Ανάπτυξης το κοινό μυστικό ότι το ΓΕΜΗ, λόγω της ανακολουθίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όχι μόνο δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα έχει προσθέσει επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια.
 
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «μετά τη συμπλήρωση δύο και πλέον ετών από τη σύστασή του, το ΓΕΜΗ εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη περίοδο της λειτουργίας του, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται οι προθεσμίες κατάθεσης και ανάρτησης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία το ΓΕΜΗ θα δεχθεί τεράστιο όγκο δεδομένων και κατά την οποία, συνεχίζει ο κ. Μίχαλος, φοβάμαι ότι πρόκειται να δοκιμαστεί σοβαρά η αξιοπιστία του, εφόσον εξακολουθούν να μη γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο σας οι προτάσεις της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων για απλοποίηση διαδικασιών και για ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών».
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ υπενθυμίζει στον υπουργό: «Οι προτάσεις αυτές, εξειδικεύονται στις υπ’ αρ. πρωτ. 2589/1-8-2012 και 952/12-4-2013 επιστολές μας, ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας, σας είχαμε επισημάνει τα προβλήματα των «Υπηρεσιών ΓΕΜΗ», των «Υπηρεσιών Μιας Στάσης» και της «Διαδικασίας Αυτοαπογραφής» και είχαμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, που στόχευαν στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
Ηδη μετά την παρέλευση δέκα και δύο μηνών αντιστοίχως από τις ανωτέρω επιστολές μας δεν έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις μας και δεν έχουν δοθεί λύσεις σε προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί μετά τη λήξη των προθεσμιών αυτοαπογραφής και την κατάργηση τόσο των Μητρώων Α.Ε. (των Περιφερειών/πρώην Νομαρχιών) όσο και των Μητρώων ΕΠΕ, Ο.Ε. και Ε.Ε. (των Πρωτοδικείων). Τόσο από άλλα επιμελητήρια όσο και από το ΕΒΕΑ, που είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο και συνεπώς δέχεται και διεκπεραιώνει τα περισσότερα αιτήματα καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, έχουν διαπιστωθεί διάφορα νομικά, διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση των αιτημάτων των εταιρειών και να γινόμαστε καθημερινά δέκτες των συνεχώς αυξανόμενων διαμαρτυριών από τις επιχειρήσεις-μέλη μας και τους άλλους υπόχρεους καταχώρησης στο ΓΕΜΗ».
 
«Δυστυχώς -συνεχίζει- επιβεβαιώνεται η άποψη, που επανειλημμένα έχουμε εκφράσει (γραπτά και προφορικά ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ στις γενικές μας συνελεύσεις κ.λπ.) ότι τόσο η σύσταση των εταιρειών μέσω των ΥΜΣ όσο και η εσπευσμένη εγκαινίαση της λειτουργίας του ΓΕΜΗ, χωρίς το πλήρες κανονιστικό πλαίσιο και χωρίς μία (κατά το δυνατόν) πλήρως λειτουργική μηχανογραφική εφαρμογή, όσο επίσης και ο τρόπος διαχείρισης του ΓΕΜΗ με πάρα πολλούς εμπλεκομένους, όπως Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Εποπτικό Συμβούλιο με Εκτελεστικό Διευθυντή, Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ, ΓΓΠΣ, Ασφαλιστικούς Φορείς, Πρωτοδικεία, Περιφερειακές Ενότητες κ.λπ., χωρίς ξεκάθαρους ρόλους και διαδικασίες λειτουργικής οργάνωσης και διαχείρισης, θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε προβλήματα».
 
Κλείνοντας την επιστολή του, υπογραμμίζει ότι «λόγω της ατελούς έως τώρα σχεδίασης και εσπευσμένης υλοποίησης ενός θεσμού κρίσιμου για την ομαλότητα και διαφάνεια της αγοράς, είμαστε υποχρεωμένοι, ως υπεύθυνοι και θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας, να προειδοποιήσουμε για το ενδεχόμενο πρόκλησης άμεσων σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να παρακαλέσουμε εν νέου να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, για ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών, μέσω εφαρμογής που αναπτύσσει η ΚΕΕΕ, όπως εξειδικεύεται στα έγγραφά μας».
 
Αμηχανία στο υπουργείο 
 
Οσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος είναι γνωστά στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, που ανεπισήμως αναγνωρίζει ότι στις επόμενες ημέρες και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα κορυφωθεί η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σύστημα θα «μπλοκάρει» λόγω και της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και ΕΠΕ.
 
Καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα, μόνο στη νομαρχιακή υπηρεσία του κεντρικού τομέα της Αθήνας εκκρεμούσαν 10.000 αιτήματα επιχειρήσεων για δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ. Οπως αναφέρεται από το ΥΠ.ΑΝ., οι αιτήσεις αυτές θα αξιολογηθούν σε... βάθος μηνών.
 
Σημειώνεται ότι στην υπ’ αρ. πρωτ. 2589/1-8-2012 επιστολή του προέδρου της ΚΕΕΕ στον υπουργό Ανάπτυξης είχε προταθεί να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο και του ΓΕΜΗ και των Ανωνύμων Εταιρειών και να καταργηθεί ο εποπτικός έλεγχος των Α.Ε. από τις περιφερειακές ενότητες ή αν αυτό δεν είναι δυνατό ο εποπτικός έλεγχος να μην αποτελεί προϋπόθεση για την καταχώριση των πράξεων των Α.Ε. στο ΓΕΜΗ και να εξουσιοδοτηθούν οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ για καταχώριση (μετά από ένα πρώτο έλεγχο πληρότητας/ νομιμότητας) των στοιχείων των Α.Ε. αυθημερόν στο ΓΕΜΗ και παράλληλα να προβαίνουν σε απλή ηλεκτρονική ενημέρωση των Διευθύνσεων Α.Ε. των Περιφερειών για να μπορούν να ασκήσουν τον κατασταλτικό εποπτικό τους έλεγχο, που θα μπορεί να γίνεται, αν και όποτε χρειασθεί, στα έγγραφα που θα υποχρεούνται να τηρούν οι Α.Ε. στα γραφεία τους και με ευθύνη των νομίμων εκπροσώπων τους.
 
Ωστόσο, η πρόταση αυτή -όπως και πολλές άλλες- δεν έχουν γίνει δεκτές, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ και οι νομιμοποιήσεις των μεταβολών των Α.Ε. λόγω της γραφειοκρατικής διακίνησης εγγράφων για άσκηση του εποπτικού ελέγχου.   
 
Το Ηράκλειο 
 
Ενδεικτική της προσθήκης γραφειοκρατικών βαρών στις επιχειρήσεις είναι προχθεσινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με την οποία «ενημερώνει τις επιχειρήσεις- μέλη του ότι η υποβολή ισολογισμών, οικονομικών καταστάσεων των Ανωνύμων Εταιρειών, καθώς και όλων των πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων, των διπλοτύπων και ανακοινώσεων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου απαιτείται να γίνεται εις διπλούν (το ένα αντίγραφο αποστέλλεται στη Διεύθυνση Εμπορίου) για ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των επιχειρήσεων».
 
Ανέτοιμο να δεχθεί όγκο στοιχείων  
 
Το ΓΕΜΗ δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την πληθώρα των επιχειρήσεων, καθώς σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάρτησης των ισολογισμών απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις. Αυτό διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος και υπό τη νέα ιδιότητά του, αυτή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), μελετά το σχετικό νομικό πλαίσιο, με στόχο να διατυπώσει προτάσεις, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως το «κλειδί» στο όλο πρόβλημα βρίσκεται στη συνεννόηση των επιμελητηρίων με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία και ταχύτητα. Διότι, παραδέχεται πως αν χιλιάδες επιχειρήσεις, από εκείνες που έχουν ήδη αυτοαπογραφεί προχωρήσουν άμεσα στην κατά νόμο υποχρέωσή τους για την ανάρτηση των οικονομικών τους καταστάσεων στο ΓΕΜΗ θα μπλοκάρει το σύστημα, θα έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις (πάνω από 20ήμερο στην καλύτερη περίπτωση), οπότε στο πρωτίστως ζητούμενο, που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και την έγκαιρη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, θα δημιουργηθούν κενά.
 
Τη διαμαρτυρία του για την  πολύ αργή λειτουργία του ΓΕΜΗ εξέφρασε πρόσφατα με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ). 
 
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, στο διάστημα των δύο χρόνων που λειτουργεί το ΓΕΜΗ  καταγράφονται πολύμηνες καθυστερήσεις στις απαραίτητες δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα στην ουσία να έχει γίνει χειρότερη η κατάσταση για τις επιχειρήσεις σε σχέση με το πρότερο καθεστώς. Η λειτουργία του ΓΕΜΗ, αναφέρει ο ΣΕΕΤ, υποτίθεται ότι θα έλυνε πολλά προβλήματα καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας, όμως οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται διότι τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η γραφειοκρατία δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με ολική κατάργηση διαδικασιών. 
 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ