Αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την επισήμανση ότι δεν έχει βγει ακόμη από τον κύκλο της κρίσης, εκφράζει ο βρετανικός Economist, σε άρθρο του τελευταίου τεύχους του.
Αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την επισήμανση ότι δεν έχει βγει ακόμη από τον κύκλο της κρίσης, εκφράζει ο βρετανικός Economist, σε άρθρο του τελευταίου τεύχους του, το οποίο αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.
Στο άρθρο, με τίτλο «Ανοδικά, αλλά όχι εκτός», η σύνταξη του περιοδικού σημειώνει την τεράστια διαφορά μεταξύ της εικόνας της Ελλάδας τον Μάιο του 2012 και της αντίστοιχης σημερινής.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο τέλος το οποίο έλαβαν μέσα στο τελευταίο έτος οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας μετά από μια περίοδο αστάθειας, καθώς και στην αλλαγή του κλίματος περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για αλλαγή της στάσης των γιγαντιαίων διεθνών hedge έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά και των μετοχών ελληνικών τραπεζών, ενώ γίνεται αναφορά στο στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ για το 2013 και έστω αναιμικής ανάπτυξης για το 2014.
Ο Economist εκφράζεται θετικά και για την τουριστική κίνηση των θερινών μηνών, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 17 εκατομμύρια επισκεπτών, ενώ συμπληρώνει ότι η επανεκκίνηση των έργων στους εθνικούς οδικούς άξονες, με τη βοήθεια της ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία έως και 30.000 θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτη εκείνη του ΟΠΑΠ, αλλά και στο ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για την ΔΕΠΑ. Στο άρθρο, σχολιάζεται και η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά το ταξίδι του στην Κίνα, για την προοπτική σημαντικής αύξησης των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τέλος, ο Economist στέκεται στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας λόγω της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα και στη μετανάστευση, μόνον το 2012, 34.000 νέων Ελλήνων στη Γερμανία.
Επιπλέον, παραθέτει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε σχέση με την προσπάθεια επίτευξης συνολικών περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά τα δύο τρίτα: «Είναι σαν να τρέχει κανείς σε μαραθώνιο: έχεις διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, ωστόσο έχεις αρχίσει να κουράζεσαι».