Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 00:01

Εικόνα κατάρρευσης στην Ευρώπη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση κατέγραψε, χθες, η Wall Street εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης διάρκεια και δυσκολία του πολέμου στο Ιράκ ενδέχεται να πλήξει την ευάλωτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα νέα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου, αναστάτωσαν τους επενδυτές.

Ο δείκτης Standard & Poor's υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 850 μονάδων. Η μετοχή της εταιρείας τροφίμων και προϊόντων καπνού Altria Group υποχώρησε 9%, ασκώντας έντονες πιέσεις στο δείκτη Dow Jones, ενώ πτώση υπέστη και ο τομέας επεξεργαστών μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις τσιπ υποχώρησαν 3,3% παγκοσμίως τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 153,64 μονάδες, ποσοστό 1,89%, φθάνοντας στις 7.992,13 μονάδες. Με απώλειες 28,43 μονάδες, ποσοστό 2,08%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.341,17 μονάδες.

Τα ευρωπαΐκά χρηματιστήρια παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας αντανακλώντας την κάθετη πτώση των μετοχών του τομέα ασφαλειών καθώς τα απογοητευτικά νέα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις του πολέμου στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Οι πανευρωπαΐκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 3,6% και 4,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να χάνει συνολικά 13% στη διάρκεια του τριμήνου. Οι απώλειες αυτές, παρ΄ ότι σημαντικά μικρότερες σε σύγκριση με τις πτώσεις του 24% και 16% που κατέγραψε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2002, ουσιαστικά «πάγωσαν» τις ελπίδες της αγοράς για πρόωρη ανάκαμψη.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως το επενδυτικό κλίμα ίσως επιδεινωθεί περισσότερο τις προσεχείς ημέρες καθώς αρχίζουν οι προ-ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2003.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών αντασφάλισης, Munich Re (-12%), ING (-10,1%), Aegon (-8,2%), Vivendi Universal (-8,8%), Nokia, Ericsson, Volkswagen, Renault, Philips Electronics (-6,2%), Infineon (-6,9%), STMicroelectronics (-6,7%).

Στην Ιαπωνία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έχασε το 3,34% της αξίας του για να ολοκληρώσει το δημοσιονομικό έτος 2002/2003 με τον χειρότερο τρόπο. Ο δείκτης έχασε συνολικά το 28% της αξίας του στη διάρκεια του έτους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ