Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών, όπως της NTT DoCoMo, καθώς πιθανολογείται ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία άρχισαν να αγοράζουν μετοχές εταιρειών, συνολικής αξίας 1,7 τρισ. γιεν (14,4 δισ. δολ.) για τη νέα οικονομική χρήση.

Η DoCoMo και η Toyota Motor Corp., οι δύο μεγαλύτερες μετοχές του Topix συνετέλεσαν κατά 45% στα συνολικά κέρδη του δείκτη. Τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο ανακοίνωσε, ότι, σχεδιάζει να επενδύσει κεφάλαια σε μετοχές εταιρειών της χώρας.

Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 790,36 μονάδες στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei είχε μικρή διαφοροποίηση, κερδίζοντας 3,32 μονάδες, φθάνοντας στις 7.976,03 μονάδες. Συνολικά έχασε ποσοστό 3,7% χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ και οι δύο δείκτες συμπλήρωσαν τρία χρόνια πτώσης.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 1%, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής οικονομικής έκθεσης, η οποία έδειξε ότι ο δείκτης παραγωγής στο Σικάγο υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ επηρέασε αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TSWE έχανε ποσοστό 0,1%. Οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, ήταν οι μόνοι που σημείωναν κέρδη στην περιοχή.

Στατιστικά, ο Απρίλιος είναι ο δεύτερος σε καλύτερη επίδοση μήνας στην Ιαπωνία, μετά τον Ιανουάριο. Ο δείκτης Topix σημείωνε κέρδη σε δύο από τους τρεις Απριλίους, από το 1949, από τότε που ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο του Τόκυο, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Nomura Research Institute Ltd.