Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο μεταφοράς των «τοξικών» τραπεζικών τίτλων στην «κακή τράπεζα» που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σλοβενία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου του 2013.
Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο μεταφοράς των "τοξικών" τραπεζικών τίτλων στην "κακή τράπεζα", που ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σλοβενία.
Όπως είπε η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών θα απορροφήσει "κακά" δάνεια, εκτιμώμενης αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τρεις μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες (NLB, NKBM και Abanka Vipa), υπενθύμισε
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας που καταγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τριών τραπεζών θα μειωθεί από 24,61% στο 8,87%.
Η "κακή τράπεζα" θα αναλάβει "τοξικούς" τίτλους των τραπεζών και η μείωση του ποσοστού τους θα σηματοδοτήσει την πτωτική πορεία του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα από 8,06 δισ. ευρώ στα 4,73 δισ. ευρώ ή από 16,92% στο 10,40%.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των "κόκκινων" δανείων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου του 2013. Για την υλοποίηση της διαδικασίας θα επιλεχθεί ανεξάρτητος ελεγκτής, που θα επιτηρεί τη μεταφορά των δανείων στην "κακή τράπεζα".
Εξάλλου, όπως δεσμεύθηκε η σλοβένα πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και την αναδιάρθρωση ορισμένων κρατικών εταιρειών, στο πλαίσιο των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (SDS, ως προς τη διαμόρφωση των κριτηρίων για την τελική κατάρτιση της λίστας με τις υπό ιδιωτικοποίηση - 15 στο σύνολο τους - εταιρείες, η κ. Μπράτουσεκ σημείωσε ότι για τη διαμόρφωση της λίστας υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια σε σχέση με τα οικονομικά τους μεγέθη.
πηγή: ΑΜΠΕ