Απειλή για την ίδια την φυσιογνωμία της Ευρώπης αποτελεί, σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η παρατεταμένη ύφεση, την οποία απέδωσε στην πολιτική λιτότητας ,αντιπροτείνοντας εμβάθυνση της ενοποίησης.
Απειλή για την ίδια την φυσιογνωμία της Ευρώπης αποτελεί, σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η παρατεταμένη ύφεση.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η οικονομική κρίση είναι πλέον υπό έλεγχο και βρίσκεται «πίσω μας», ωστόσο «εκείνο το οποίο είναι το μείζον για την Ευρώπη είναι η ύφεση, η οποία προκαλείται από την πολιτική λιτότητας».
Οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας την Πέμπτη έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία η γαλλική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ύφεσης.
«Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει μπροστά, θα εκπέσει ή και θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον του είναι να βγάλει την Ευρώπη «από το λήθαργο».
Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «καλό σημάδι» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους» της παρατεταμένης δημοσιονομικής λιτότητας.
Πρωτοβουλία για μια «πολιτική ένωση»
Ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «πολιτικής ένωσης» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει το δικό της προϋπολογισμό, το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα.
Ανακοίνωσε μάλιστα μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «τεσσάρων σημείων» διευκρινίζοντας ότι οι άξονές της θα περιστρέφονται γύρω από την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, τη νεολαία, την ενέργεια και ένα νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Μεταξύ άλλων, πρότεινε την εγκαθίδρυση μιας «οικονομικής κυβέρνησης που θα συναντιέται κάθε μήνα υπό την προεδρία ενός επικεφαλής διορισμένου για μακρό χρονικό διάστημα».
Στα καθήκοντά της θα περιλαμβάνεται να συζητά τις κυριότερες αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών, να εναρμονίσει τη φορολογία και να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», εξήγησε.
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο του σχεδίου του, ο κ. Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα να αποδεσμευτεί άμεσα ένα μέρος των ευρωπαϊκών πόρων οι οποίοι προορίζονται για τους νέους, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε να στηριχθούν «όλοι οι νέοι της Ευρώπης που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν εργασία».