Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 12:16

Στα 10 χλμ. από τη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις

Μόλις 10 χιλιόμετρα από τα νότια προάστια της Βαγδάτης βρίσκεται πλέον η εμπροσθοφυλακή της 3ης Αμερικανικής Μεραρχίας Πεζικού, δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί, στον απεσταλμένο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην περιοχή, Λιούκ Μπέϊκερ.

Η ανταποκρίτρια του βρετανικού πρακτορείου στο κέντρο της Βαγδάτης, Σαμία Ναχούλ, μετέδωσε, ότι, ακούγονται πυκνά αντι-αεροπορικά πυρά από τις νότιες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους υπερασπιστές της πόλης.

Με την κάλυψη της αεροπορίας οι αμερικανοί πεζοναύτες συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη και από την περιοχή του Αλ Κουτ (150 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας), ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

«Φαίνεται ότι οι πεζοναύτες παρέκαμψαν το Αλ Κουτ», δήλωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου, που συνοδεύει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η 1η Μεραρχία των πεζοναυτών, διέσχισε χθες το πρωΐ και μάλιστα χωρίς απώλειες τον ποταμό Τίγρη από γέφυρα που κατέλαβε κοντά στο Αλ Κουτ. «Επιτύχαμε όλους τους στόχους μας γρήγορα και εύκολα», υποστήριξε ο Αμερικανός λοχίας Ερολ Οουβιντ, τονίζοντας ότι η ιρακινή Ρεπουμπλικανική Φρουρά «δεν είναι πλέον καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη». «Δεν διαθέτουν πλέον ταλέντο, ούτε σχέδιο, ούτε έχουν δυνατότητες», πρόσθεσε.

Πιο δυτικά, τα στρατεύματα της 3ης Μεραρχίας Πεζικού απέκρουσαν τα ξημερώματα δύο ιρακινές αντεπιθέσεις για την ανακατάληψη γέφυρας στον Ευφράτη.