Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 12:34

Απογοητευτικά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη

Συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρουσίασε το Μάρτιο ο τομέας υπηρεσιών στην ευρωζώνη λόγω και της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Όπως προκύπτει μετά από έρευνα σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, ο οποίος καταρτίζεται από το Reuters, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 47,7 μονάδες –στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών- έναντι 48,9 μονάδων το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 48,5 μονάδες.

«Το επενδυτικό μας πρόγραμμα έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ δεν έχουμε προβεί σε προσλήψεις από το Σεπτέμβριο του 2002», δήλωσε στο Bloomberg ανώτερο στέλεχος της γερμανικής μεταλλουργίας Salzgitter AG δίνοντας συνοπτικά την εικόνα που παρουσιάζουν αυτή την περίοδο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στη Γερμανία ειδικότερα ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 43,3 μονάδες, από 43,6 το Φεβρουάριο, παραμένοντας για όγδοο κατά σειρά μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο που χωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

«Ο ρυθμός επιβράδυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2001, ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της εταιρείας ερευνών NTC Research.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση, σύμφωνα με την NTC Research, αποδίδεται κυρίως στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη και στην εντεινόμενη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14 και 27 Μαρτίου.