Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 13:30

Γερμανία : Στα υψηλότερα επίπεδα της πενταετίας η ανεργία τον Μάρτιο

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας εκτινάχθηκε τον Μάρτιο η ανεργία στη Γερμανία, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ και η στασιμότητα της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης, οδήγησαν τις επιχειρήσεις εκεί να παγώσουν τις επενδύσεις και να προχωρήσουν σε μείωση του εργατικού δυναμικού τους.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων στην υπ' αριθμόν ένα αγορά εργασίας της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 52.000, φθάνοντας τα 4,414 εκατομμύρια, καθώς επιπλέον 41.000 πολίτες στο δυτικό τμήμα της χώρας και 11.000 επιπλέον στο ανατολικό, βρέθηκαν τον περασμένο μήνα χωρίς δουλειά.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι προβλέψεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση κατά 40.000. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 8,8% τον Φεβρουάριο του 2003.

Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 98.300, σε 4.607.900 ανέργους, με το ποσοστό ανεργίας να σημειώνει πτώση στο 11,1% από 11,3% τον Φεβρουάριο. Αναλυτές επισημαίνουν, εντούτοις, ότι η μείωση που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ήταν η μικρότερη της τελευταίας δεκαετίας για τον μήνα Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, Φλόριαν Γκέρστερ, είπε ότι η μείωση, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, του αριθμού των ανέργων αντανακλά κυρίως τη συνήθη ενίσχυση της απασχόλησης λόγω του πιο ζεστού καιρού που ευνοεί τις εξωτερικές εργασίες.