ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 2,50% - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών- το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,50% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50%.
«Όταν το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι όπως είναι σήμερα, δεν έχει νόημα για μένα μια τέτοια κίνηση. Είναι προτιμότερο να περιμένει κανείς να δει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, προϊδεάζοντας τους επενδυτές για τη σημερινή απόφαση.
Ο Ότμαρ Ίσιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει σχέδια για άμεση μείωση των επιτοκίων, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, αλλά ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σ' αυτό, εάν υπάρξει κάποια ξαφνική έλλειψη ρευστότητας. Ο κ. Ίσιγκ είχε επισημάνει επίσης ότι η ΕΚΤ θα χρειασθεί χρόνο, για να προσδιορίσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,50% στις 6 Μαρτίου και έκτοτε επαναλαμβάνει πως είναι έτοιμη να δράσει, εάν χρειαστεί, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά της ευρωζώνης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων οικονομολόγων σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 24-25 Μαρτίου.
Στις 15:30 ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών
Πληθαίνουν καθημερινά οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω και της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.
Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/03/373645.htm και στο βιομηχανικό τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/02/363324.htm βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, ενώ όπως ανακοινώθηκε σήμερα η ανεργία στη Γερμανία, στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία, αναρριχήθηκε το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/03/373663.htm .
Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης ανεργίας σημείωσε το Φεβρουάριο απρόσμενη αύξηση στο 3,7%, στο ζενίθ τριετίας. Ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη έφθασε τα 12,1 εκατ. έναντι 12 εκατ. του Ιανουαρίου.
Ο γενικός δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχώρησε το Μάρτιο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στις 97,8 μονάδες, στα επίπεδα που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2001 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/01/356169.htm .
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να είναι φέτος μόλις 1% και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/03/371978.htm .
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς, εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό μικρότερο του 1%, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ κατάφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/02/365088.htm . Κάλεσε μάλιστα την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά σημαντικό ποσοστό, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.