Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 09:54

Μικρή άνοδος στο Τόκιο

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο παρά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 56,37 μονάδες ή 0,70% και διαμορφώθηκε στις 8.074,12 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 7.966 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,49%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στους κλάδους τραπεζών και αερομεταφορών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών επωφελούμενες από την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/04/374976.htm .

Η κατάληψη του αεροδρομίου της Βαγδάτης από αμερικανικές δυνάμεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/04/375642.htm έδωσε σημαντική ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα οδηγώντας το στα 120 γιεν για πρώτη φορά από τις 31 Μαρτίου.

Η μετοχή της Bridgestone, της κορυφαίας ιαπωνικής εταιρείας ελαστικών, ενισχύθηκε κατά 3,27%.

«Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι σύντομα θα αποκτήσουν τον έλεγχο της ιρακινής πρωτεύουσας, εξέλιξη που γεννά προσδοκίες για γρήγορο τερματισμό του πολέμου. Οι αγορές αναμένουν σημαντική άνοδο της Wall Street και του δολαρίου», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στρατηγικός αναλυτής της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Okasan Securities.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Η μετοχή της Japan Airlines System σημείωσε άνοδο κατά 6,13%.

Ανάκαμψη εμφάνισε σήμερα και ο κλάδος των τραπεζών, ο αρνητικός πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η μετοχή της Mizuho Holding ενισχύθηκε κατά 2,34%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Tokyo Electron. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού ημιαγωγών στον κόσμο προειδοποίησε χθες τους επενδυτές ότι θα εμφανίσει ζημίες για δεύτερη διαδοχική χρονιά και θα προχωρήσει στη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 8% στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ και των δυσοίωνων οικονομικών συνθηκών.