Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 12:59

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος στο μικροσκόπιο του G7

Η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και η σταθερή εξασθένηση του γεν αναμένεται να απασχολήσουν τους αξιωματούχους του G7 που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο στη Βρετανία.

Η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και η σταθερή εξασθένηση του γεν αναμένεται να απασχολήσουν τους αξιωματούχους του G7 που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο στη Βρετανία.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την κρίση στην Κύπρο και δεδομένης της ασθενικής παγκόσμιας ανάπτυξης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων βιομηχανοποιημένων οικονομιών θα συζητήσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης.

Αξιωματούχος του G7 που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι «είναι πολύ σπάνιο για το G7 να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου».

«Είναι εύλογο οι αρμόδιοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής να θέλουν να διαμηνύσουν ότι οι προσπάθειες διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας μέσω της κατάλληλης εποπτείας σε διεθνές επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε ο αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του.

Η Γερμανία, η οποία μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις από τα υπόλοιπα κράτη προκειμένου να στηρίξει την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη και να προσανατολιστεί προς αναπτυξιακές πολιτικές που θα θέσουν τέλος στην ύφεση.

Ήδη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο εν όψει της συνόδου, ο γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν «αρκετά περιθώρια ελιγμών» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση που πλήττει την περιοχή.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε εντάσσονται στην πρόσφατη μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

«Χαιρετίζουμε αυτού του είδους τις συζητήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Πιστεύω ότι η Κύπρος ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη σημασία να διακοπεί αυτό το κύκλωμα ανατροφοδότησης ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους ισολογισμούς των τραπεζών» , είπε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε από την πλευρά της την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία «ανάκαμψης τριών ταχυτήτων, με τις αναδυόμενες οικονομίες να ανοίγουν τον δρόμο. Ακολουθούν οι «θεραπευμένες» οικονομίες, όπως η αμερικανική, και τελευταίες στη σειρά είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με άλλο στέλεχος του G7, στην ατζέντα της συνόδου θα περιληφθεί και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαπραγμάτευση των παραγώγων, καθώς και η Βασιλεία ΙΙΙ, καθώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους δύο αυτούς τομείς θεωρείται ανεπαρκής.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ισοτιμιών, το οποίο καθίσταται ακόμη πιο φλέγον μετά τη διάσπαση του φράγματος των 100 γεν/δολάριο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να επαναλάβουν τις θέσεις που διατυπώθηκαν στη σύνοδο του G20 ενάντια στη χειραγώγηση των ισοτιμιών.

Τους αξιωματούχους θα απασχολήσει, επίσης, το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, το οποίο σε πολλές χώρες δεν συμβαδίζει με τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με αξιωματούχο του G7 που επικαλείται το Reuters, στη σύνοδο δεν θα συμμετάσχει τελικά ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.