Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων έχει ήδη απελευθερωθεί, ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων έχει ήδη απελευθερωθεί, ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
«Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης και μένουν μόνο ορισμένες ειδικότητες.
Έφερε μάλιστα αρκετά παραδείγματα από τη θετική επίπτωση που είχε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως του συμβολαιογράφου, στη μείωση των τιμών και την είσοδο νέων επαγγελματιών στον χώρο.
Όπως έπεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ετοιμάζει νέα μελέτη για 20 επαγγέλματα, έτσι ώστε να εξεταστεί ο βαθμός απελευθέρωσης και οι μεταβολές στις αμοιβές και στις τιμές. Η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2013.
Επίσης, έχει ζητηθεί από όλα τα υπουργεία η κωδικοποίηση για μείωση της γραφειοκρατίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά προχωρά, όπως είπε, η συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά του ΛΑΓΗΕ του ΑΔΜΗΕ. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμη εφικτή.
Κ. Χατζηδάκης: Η ανάκαμψη δεν θα έρθει με ευχολόγια
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία πρέπει να απαλλαγεί οριστικά από το βρόχο του κρατισμού, των στρεβλώσεων και της γραφειοκρατίας που την πνίγει». Διαμήνυσε ακόμη ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «αγνοώντας το πολιτικό κόστος», καθώς, όπως είπε, η ανάκαμψη δεν θα έρθει με ευχολόγια και καλές προθέσεις, αλλά μόνο εάν εφαρμοσθούν και στην Ελλάδα πολιτικές που πέτυχαν σε άλλες χώρες.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα - παρατηρητήριο για τις δυνατότητες εισόδου στην αγορά εργασίας, είτε επιχειρηματιών, είτε εργαζομένων.
Εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, η έμφαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα των αγορών. Ήδη, όπως είπε ο ίδιος, με 148 ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις αγορές για την πώληση προϊόντων.
Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα και αποκλιμακώνονται οι τιμές, έγινε απελευθέρωση πώλησης καπνικών ειδών και βρεφικού γάλακτος με ορατά αποτελέσματα στις τιμές του δεύτερου, δημιουργήθηκε σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τεχνικά επαγγέλματα, όπως για υδραυλικούς, ψυκτικούς και ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι.
Απελευθερώθηκε επίσης το επάγγελμα του λογιστή, απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των φορτηγών και οι μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, και τα ξενοδοχεία μπορούν να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις μονάδες τους, ενώ προωθήθηκαν μέτρα για τις στρεβλώσεις στην αγορά υγρών καυσίμων αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών.
Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, με αλλαγές στην αγορά καυσίμων και διατάξεις με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις προσφορές και εκπτώσεις με τέσσερις περιόδους, αλλά και ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Αναφερόμενος στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα γίνει διάλογος και ότι η Βουλή θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες.
Μία δεύτερη ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο υπουργός, αφορά τις υπεραστικές μεταφορές, είτε με παροχή έργου, είτε με διαγωνισμό σε γραμμές ελεύθερης επιλογής που μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ, για τις άγονες γραμμές θα προβλέπεται επιδότηση.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα θα κατατεθεί μια πρώτη τροπολογία με μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ετήσια έκθεση.
Στην τροπολογία αυτή θα υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στις ΕΠΕ, θα μειωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης κατά 30%, στις εισηγμένες εταιρίες θα περιορίζεται η συναλλαγή με μετοχές συγγενών για να προστατεύονται οι επενδυτές μειοψηφίας, ενώ στην οικοδομική άδεια θα μειωθεί το κόστος και η γραφειοκρατία. Για τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας στα κτήρια, θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο μηχανικός και θα απεμπλέκεται η πυροσβεστική.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, διυπουργικές ομάδες εργάζονται την ίδια ώρα με ορίζοντα έτους για την καταγραφή προβλημάτων στον κλάδο των logistics ώστε να έρθουν στη Βουλή οι πρώτες ρυθμίσεις.
Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη βάση μελέτης του ΣΕΒ, αντίστοιχες ομάδες εργάζονται με στόχο την άρση των αγκυλώσεων και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η δουλειά έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και έχουν χαρτογραφηθεί, ήδη, όσα εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν. «Δεν είμαστε κοντά σε οριστικές ρυθμίσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης και ενδεικτικά ανέφερε ότι στον τουρισμό έχουν εντοπιστεί 131 πιθανά σημεία παρέμβασης, 39 σημεία στα δομικά υλικά, στο λιανικό εμπόριο 200 πιθανά σημεία, στην επεξεργασία τροφίμων 96 σημεία και τέλος 51 πιθανά σημεία στις οριζόντιες μελέτες, όπως για τη χρήση γης κ.λπ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ