Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 13:58

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών.

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών.

Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο καταδεικνύει  ότι ορισμένοι από τους ευνοϊκούς παράγοντες που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τείνουν να παγιωθούν, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή σταθεροποίηση των δυνάμεων αναστροφής των πτωτικών τάσεων του παρελθόντος.

Έτσι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 89,2 μονάδες από 88,1 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, φθάνοντας  στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 3,5 ετών. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων αλλά και από τη ρευστοποίηση αποθεμάτων στη Βιομηχανία.

Στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται  ήπια υποχώρηση της απαισιοδοξίας ενόψει του Πάσχα.  Οι εκτιμήσεις φαίνεται να επηρεάστηκαν θετικά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και από ορισμένες καλές ειδήσεις που αφορούν σε πιθανά οφέλη που βραχυπρόθεσμα θα ωφελήσουν την οικονομία (π.χ. τουριστικές κρατήσεις). 

Η κρίση της Κύπρου δεν φαίνεται να επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την ελληνική οικονομία, αν και ακόμα είναι μάλλον πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων από τις επιχειρήσεις για το μέγεθος των επιπτώσεών της.

Παρ΄ όλα αυτά, οι ευνοϊκές εξελίξεις και προβλέψεις σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς δεν έχουν ακόμα θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των νοικοκυριών, οι προσδοκίες των οποίων χειροτερεύουν τον Απρίλιο υπό τις ισχυρές πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και των επιπτώσεών της.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να βελτιώνονται αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ελαφρά.
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν αμετάβλητες, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να βελτιώνονται ήπια.
  •  στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται οριακά και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων κερδίζουν ελαφρά έδαφος.
  • στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν σημαντική άνοδο.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, όπως συμβαίνει και με τις ήδη υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ήπια.