Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), προειδοποιώντας ότι η ανεργία μεταξύ των νέων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στην επόμενη πενταετία, θέτοντας σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενεά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), προειδοποιώντας ότι η ανεργία μεταξύ των νέων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στην επόμενη πενταετία, θέτοντας σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενεά.
Σύμφωνα με τον ILO, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων (ηλικίας μεταξύ 15 έως 24 ετών) προβλέπεται να ανέλθει, από 12,4% πέρυσι, στο 12,8% έως το 2018. Στην έκθεση του Οργανισμού για τις διεθνείς τάσεις απασχόλησης για τους νέους, ο Οργανισμός προβλέπει ότι περίπου 73,4 εκατ. νέοι ανά τον κόσμο -ή ποσοστό 12,6%- θα βρεθούν φέτος εκτός αγοράς εργασίας, με το σύνολο των νέων ανέργων να έχει αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια στο χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2013.
Ο ILO προειδοποιεί ότι η εργασιακή κρίση μεταξύ των νέων είναι χειρότερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, καθώς αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και οι προσωρινές και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας. Οι νέοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας σε σύγκριση με τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και πολλοί εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για την αναζήτηση εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση του ILO.
Ο αριθμός των ανέργων νέων στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί, από το 2008, σχεδόν κατά 25%. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 18,1% πέρυσι και δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 17% πριν από το 2016. Σε Ελλάδα και Ισπανία, περισσότερο από το ήμισυ του οικονομικά ενεργού νέου πληθυσμού είναι άνεργοι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα ενδεχομένως να αποτελεί το σημαντικότερο αντίκτυπο της εργασιακής κρίσης, σημειώνει ο Οργανισμός, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα και Ισπανία.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων καταγράφεται στη Μέση Ανατολή (28,3%) και αναμένεται να αυξηθεί στο 30% έως το 2018. Στη Βόρεια Αφρική, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 23,7%, πλήττοντας -τόσο σε Μ. Ανατολή όσο και σε Αφρική- κυρίως τις γυναίκες. Σε διεθνές επίπεδο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων εντοπίζονται σε Ανατολική Ασία (9,5%) και Νότια Ασία (9,3%).
Επειτα από μια μικρή ανάκαμψη το 2010 και το 2011, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προοιωνίζεται παρατεταμένη εργασιακή κρίση. «Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές, για βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αλλά και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης μεταξύ των νέων», τονίζει ο Χοσέ Μανουέλ Σαλαζάρ-Σιρινάκς, εκτελεστικός διευθυντής του ILO, υπεύθυνος για την απασχόληση.