Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο αποφεύχθηκαν η άτακτη χρεοκοπία και δραματικές εξελίξεις τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν. Ανάκαμψη το 2015 αναμένει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.
Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο αποφεύχθηκαν η άτακτη χρεοκοπία και δραματικές εξελίξεις τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διάσωση της Κύπρου, ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η ακεραιότητα της ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με έναν δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα και με φτωχές πρακτικές στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου.
Όπως είπε, με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, το τραπεζικό σύστημα θα καταστεί μικρότερο, πιο σταθερό και διαφανές. Σημείωσε ακόμη ότι η εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κύπρου.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις κυπριακές αρχές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η αναποφασιστικότητα της Λευκωσίας περιόρισε τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.
«Απαιτήθηκαν πάνω από έξι μήνες για να αποδεχτεί η Κύπρος ότι η κατάσταση είχε καταστεί πλέον μη βιώσιμη και άλλοι εννέα μήνες για την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη λειτουργία των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επιβεβαίωσε πως η πρώτη δόση των δανείων προς την Κύπρο θα χορηγηθεί έως τα μέσα Μαΐου.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην πενταετή θητεία του ως επίτροπος διεύρυνσης, κατά την οποία, όπως είπε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε, δε, ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε αποφασιστική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της και απηύθυνε έκκληση για αναζωογόνηση της διαδικασίας.
Στην ίδια συνεδρίαση μίλησε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, το οποίο δήλωσε πως αναμένεται ανάκαμψη στην Κύπρο το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι ο τραπεζικός τομέας θα είναι μικρότερος και πιο σταθερός ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Άσμουσεν είπε πως η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, εκτίμησε όμως πως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.
«Περιμένουμε -και αυτό είναι μια κοινή προοπτική της Επιτροπής (της Ε.Ε.) και της ΕΚΤ- ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 καθώς ένας μικρότερος και πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη», ανέφερε.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ πρόσθεσε ωστόσο πως είναι «πολύ σαφές ότι παραμένουν τόσο βραχυπρόθεσμοι, όσο και μεσοπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters