Κατά της δημοσιονομικής «υπερπροσαρμογής» και των μέτρων λιτότητας που πάνε «πέρα από ό,τι είναι αναγκαίο» τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά της δημοσιονομικής «υπερπροσαρμογής» και των μέτρων λιτότητας που πάνε «πέρα από ό,τι είναι αναγκαίο» τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν θέλουμε μια δημοσιονομική υπερπροσαρμογή για τη χώρα μας, δεν θέλουμε τα σχέδια λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι η χρονική διορία που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι και τη Μαδρίτη για να εκπληρώσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους θα επιτρέψει «να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε τη χρονική προθεσμία που χορηγήθηκε από τις Βρυξέλλες «κατάλληλη απάντηση». «Οι κανόνες της Ε.Ε. μας δίνουν επαρκή περιθώρια ελιγμών», είπε, προσθέτοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στη Γαλλία».
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στο Παρίση δεν είναι «μια προτροπή για χαλάρωση ή για οκνηρία» στον αγώνα κατά των ελλειμμάτων.
Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ευκαιρία της 25ης επετείου του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών (CEFFA) εκθείασαν επίσης τη γαλλογερμανική συνεργασία. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πάντα τη δυνατότητα να πορευτούν προς τα κοινά τους συμφέροντα» και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη ζώνη του ευρώ», παρατήρησε ο Μοσκοβισί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως κάλεσε εκ νέου σήμερα τη Γαλλία να πραγματοποιήσει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης στις Βρυξέλλες για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή χορήγησε την Παρασκευή δύο επιπλέον χρόνια στη Γαλλία για να επιστρέψει η χώρα σε ένα δημόσιο έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.
Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα είχε υποστεί απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία.
Για το λόγο αυτό η Γαλλία θα πρέπει να κάνει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σημαντικές», όσο και οι προσπάθειες για τα δημοσιονομικά της, δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι έχει εμπιστοσύνη στη γαλλική κυβέρνηση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο