Μετά το «Grexit», δηλαδή την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, δημιουργείται ένας καινούργιος όρος το «Grecovery», ο οποίος περιφραστικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Μεταξύ άλλων αυτό σημειώνει το βρετανικό περιοδικό Economist σε μια εκτενή ανάλυση για τα τεκταινόμενα στη Ελλάδα με τίτλο «Τολμώντας να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει.»
Μετά το «Grexit», δηλαδή την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, δημιουργείται ένας καινούργιος όρος το «Grecovery», ο οποίος περιφραστικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Μεταξύ άλλων αυτό σημειώνει το βρετανικό περιοδικό Economist σε μια εκτενή ανάλυση για τα τεκταινόμενα στη Ελλάδα με τίτλο «Τολμώντας να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει.»
Το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι στην Αθήνα άρχισαν να φαίνονται κάποια σημάδια «πολλά υποσχόμενα». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγει: Την μείωση των διαδηλώσεων σε σχέση με το παρελθόν. Την αύξηση της κίνησης στον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Το άνοιγμα νέων καταστημάτων στο Κολωνάκι. Τη μείωση των σερβιτόρων (κράχτες) που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα εστιατόρια τους. Υποστηρίζει επίσης ότι σε όλη τη χώρα σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. «Τότε ο φόβος για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη είχε κορυφωθεί», λέει χαρακτηριστικά η βρετανική οικονομική επιθεώρηση.
Επιπλέον σημάδια ανάκαμψης
Επίσης το περιοδικό παραθέτει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για να στηρίξει την θέση του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Η αναμενόμενη φέτος αύξηση του τουρισμού «σε μια κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν» , όπως την χαρακτηρίζει. Η επανεκκίνηση των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους, «η οποία είχε σταματήσει για δύο χρόνια». Η επιστροφή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Το ξεκίνημα της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους. Η ανάκαμψη των καταθέσεων στις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από πέρυσι.
Πρέπει να έρθει η ανάκαμψη
«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθει η ανάκαμψη» επισημαίνει το Economist, ενώ λίγο παρακάτω τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως το 2014 η Ελλάδα θα έχει ανάκαμψη της τάξης του 0,6% «παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η λιτότητα», όπως παρατηρεί.
Ο ρόλος των τραπεζών
Επισημαίνει επίσης ότι καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης θα παίξουν οι τράπεζες. To Economist κρίνει αναγκαία την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς, όπως λέει, μετά το περσινό κούρεμα «είχαν μεγάλες απώλειες αφού είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα». Μάλιστα τονίζει ότι «τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το μνημόνιο» πως θα αποκτήσουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ώστε από την μια να τις βοηθήσει να καλύψουν τις ζημιές τους και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Ξένες επενδύσεις
Σύμφωνα με το Economist, η αλλαγή στην ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει από τις ξένες επενδύσεις. «Αλλά η Ελλάδα παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους που θέλουν να κάνουν δουλειές», επισημαίνει.
Μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν είναι το νομικό σύστημα το οποίο συχνά εμποδίσει την πρόοδο των οικονομικών δραστηριοτήτων ,όπως λέει. Επίσης στα αρνητικά καταλογίζεται η γραφειοκρατία και η λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Παρόλα αυτά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις προόδους που έχουν γίνει και σε αυτούς τους τομείς. Έτσι επισημαίνεται ότι πλέον η διαδικασία των εξαγωγών έχει απλοποιηθεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να φύγουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Επίσης έχει μειωθεί ο χρόνος «για να καταχωρηθεί ένα καράβι από τους επτά μήνες που ήταν σε δέκα μέρες». Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο νόμο που προβλέπει 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.
Η δοκιμασία δεν έχει τελειώσει
Παρόλα αυτά το Economist τονίζει ότι «η δοκιμασία της χώρας δεν έχει τελειώσει». Σε αυτό συντελεί η ύφεση που επικρατεί στην ευρωζώνη η οποία από την μια πλήττει τις εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα και από την άλλη κάνει και πιο δύσκολες τις ξένες επενδύσεις για την χώρα. Κρίσιμο τεστ σύμφωνα πάντα με το Economist είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «όχι τόσο για τα έσοδα που θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία όσο για το άνοιγμα που θα σηματοδοτήσει» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το βρετανικό περιοδικό ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τους χειρισμούς όχι μόνο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της Τρόικα. Χαρακτηριστικό, μεταξύ άλλων είναι άρθρο του περιοδικού την Μεγάλη Παρασκευή του 2009. Τότε με τον τίτλο «Ομίχλη στο Αιγαίο» (Aegean Fog) μιλούσε για μια διαλυμένη χώρα και προέβλεπε την ύφεση που ακολούθησε. Η συγκεκριμένη ανάλυση ήταν κόλαφος για την Ελλάδα και ουσιαστικά αποτέλεσε τον προάγγελο των οικονομικών προβλημάτων που ακολούθησαν. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και είναι η πρώτη φορά που το Economist εκφράζεται με θετικά σχόλια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ