Τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ε.Ε. με βραδύτερο ρυθμό προανήγγειλε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της Κομισιόν είναι να δοθεί διετής παράταση στη Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματός της.
Τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ε.Ε. με βραδύτερο ρυθμό προανήγγειλε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, παραδεχόμενος την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ρεν ανέφερε πως πλέον «στη Γαλλία η ανάκαμψη αναμένεται να καθυστερήσει» και πρόσθεσε πως λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική της κατάσταση «ίσως θα ήταν εύλογο να παραταθεί κατά δύο χρόνια η προθεσμία που έχει για να μειώσει το υπερβολικό έλλειμμά της, δηλαδή το αργότερο έως το 2015».
Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε επίσης ότι παρόμοια προθεσμία θα δοθεί και στην Ισπανία, καθώς και ότι μπορεί να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ολλανδία και τη Σλοβενία, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για το έλλειμμα.
Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης της ανεργίας που πλήττει την Ευρώπη και η οποία, όπως είπε, είναι συνέπεια της παρατεταμένης ύφεσης.
«Το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη εστιάζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενταθούν για να ελευθερώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη» σημείωσε.
Σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, με τη Γαλλία να εισέρχεται σε ύφεση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,4%, από προηγούμενη πρόβλεψη για -0,3%.
Η Γαλλία ειδικότερα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, με αρνητική ανάπτυξη 0,1% φέτος και αύξηση της ανεργίας στο 10,9% το 2014 από 10,6% φέτος.
Μπαρνιέ: Η στιγμή της αλήθειας
Σε δηλώσεις του ο ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι η παράταση αυτή αποτελεί τη «στιγμή της αλήθειας» για τη χώρα, καλώντας την πολιτική της ηγεσία να επιδείξει «πολιτικό θάρρος» και να προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Αν η Γαλλία λάβει δύο χρόνια επιπλέον, πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα δύο χρόνια για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», σημείωσε ο γάλλος επίτροπος. «Αυτό θα απαιτήσει από τους γάλλους ηγέτες, από εκείνους οι οποίοι κυβερνούν και την αντιπολίτευση, πολιτικό θάρρος και συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος», είπε ο Μπαρνιέ, πρώην κυβερνητικός υπουργός του UMP.
«Εάν η Κομισιόν δώσει αυτά τα δύο χρόνια, πρέπει η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί σωστά, αυτό θα απαιτήσει θάρρος», επέμεινε.
Η παράταση που χορηγήθηκε στη Γαλλία όπως και στην Ισπανία στέλνει «ένα σαφές μήνυμα το οποίο υποστήριζα εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ. «Πρέπει να μειώσουμε ελλείμματα, πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές λιτότητας για να προασπίσουμε τη βιωσιμότητα (των προϋπολογισμών) και να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενεές. Αλλά η λιτότητα δεν πρέπει να σκοτώνει την ανάπτυξη».
Ο Μπαρνιέ χαιρέτισε το «σημαντικό αυτό μήνυμα πραγματισμού» και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει «κανένα φετιχισμό με την μείωση των ελλειμμάτων. Υποστηρίζουμε μια προσαρμογή διαφοροποιημένη, (τόσο) μεταξύ χωρών, (όσο και) μεταξύ της φύσης των περικοπών των δημοσίων δαπανών».