Τη λήψη άμεσων μέτρων υπέρ της ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από το Εστορίλ της Πορτογαλίας, όπου συμμετέχει σε συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.
Τη λήψη άμεσων μέτρων υπέρ της ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από το Εστορίλ της Πορτογαλίας, όπου συμμετέχει σε συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καθώς οι χώρες της Ευρώπης δείχνουν κόπωση από τα μέτρα λιτότητας, υποστήριξε τονίζοντας πως η λήψη αυτών των μέτρων είναι πολύ πιο επείγουσα από ποτέ άλλοτε. «Έπειτα από μία τριετία επιχειρήσεων κατάσβεσης, η υπομονή απέναντι στη λιτότητα κατανοητά αρχίζει να εξαντλείται», πρόσθεσε.
«Γνωρίζω πως είναι μία στιγμή που απαιτεί πολιτικό θάρρος και αρκετοί ηγέτες επιδεικνύουν αυτό το θάρρος, ακόμη και εδώ στην Πορτογαλία», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας πως «αν και στην πλειοψηφία δεν αρέσουν αυτού του είδους τα μέτρα, πολλοί από αυτούς γνωρίζουν πως είναι αναπόφευκτα. Ο κόσμος έχει την πλήρη αίσθηση αυτού του πράγματος».
Μολαταύτα, ο ίδιος επεσήμανε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να παρεκκλίνει ακόμη από την πορεία της μείωσης των ελλειμμάτων και θα πρέπει να ανακαλύψει την «ορθή οδό» ανάμεσα στη στις δαπάνες για μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενώ θα εξακολουθήσει την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα εξασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Στην ομιλία του, είπε ακόμη πως σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που διανύει σήμερα η Ευρώπη, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν κινδύνους εντός των κομμάτων τους και προσωπικά και να δράσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, ακόμη κι εάν δεν χαίρουν άμεσα της λαϊκής στήριξης.
Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τα κόμματα που υποστήριζαν τις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ή η χρονική παράταση που δόθηκε σε άλλες για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αποτελούν ένα είδος υγιούς πραγματισμού, που ο ίδιος θα επικροτούσε και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αμβλύνουν το κύριο πρόβλημα της παρούσης στιγμής και αφορά στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν άλλους επενδυτικούς κινδύνους. Ωστόσο δεν ανέφερε σαφώς ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Σύμφωνα με τον Ρόμπεϊ, ένα άλλο μέτρο που ενδεχομένως θα βοηθήσει την Ε.Ε. να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να απαγκιστρωθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα κρατικά ομόλογα από τους κινδύνους στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.
Τέλος επαίνεσε την προσπάθεια ορισμένων χωρών που εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ και στο να διατηρηθεί αλώβητη η Ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ