Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 20:50

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Η ανακούφιση για πιθανή γρήγορη λήξη του πολέμου έδωσε σήμερα τη θέση της στις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές των εταιρικών αποτελεσμάτων. Εμφαση στις ανησυχίες έδωσε και η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για το 2003 στο 1% από το 1,8% στην ευρωζώνη. Προειδοποίησε επίσης για πιθανή ύφεση, αν η σύγκρουση στον Κόλπο παραταθεί και οι τιμές του αργού κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη BMW, τη Renault και τη Volkswagen να χάνουν από 5% ως 6% εκάστη.

Ο μεγαλύτερος διαφημιστικός όμιλος του κόσμου WPP ήταν το πλέον χαμένο blue chip στην Ευρώπη, με απώλειες 8,2%, μετά την ανακοίνωση της Ford, που είναι ο καλύτερος πελάτης της, ότι σχεδιάζει περικοπές στη διοίκηση και τη διαφήμιση κατά ένα πέμπτο του προϋπολογισμού, τα επόμενα δύο χρόνια.

Η προειδοποίηση της αμερικανής κατασκευάστριας τσιπ για ασύρματες συσκευές, RF Micro, ότι οι ζημιές της θα είναι ευρύτερες από τις αναμενόμενες, οδήγησε τη Nokia και τη Philips σε απώλειες 4,1% και 5,4% αντίστοιχα, και αυτές με τη σειρά τους παρέσυραν στην πτώση το σύνολο των τεχνολογικών μετοχών στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,7% στις 3.868,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,44% στις 2.893,51 μονάδες, ενώ ο Xetra DAX της Φραγκφούρτης μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης έχανε 1,42% στις 2.769,01 μονάδες.