Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 21:44

Λέτα: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποδειχθεί «κακή μητέρα»

Την ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «δημοκρατικής καταστροφής».

Την ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «δημοκρατικής καταστροφής».

«Θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εάν αντιθέτως η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, αυτό θα μας φέρει ενώπιον μίας δημοκρατικής καταστροφής», τόνισε ο Λέτα.

«Εάν δεν διαπιστώσουμε πως Ευρώπη σημαίνει ευημερία, ευκαιρίες, ανάπτυξη, εάν θεωρήσουμε πως η Ευρώπη είναι μία κακή μητέρα, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, επειδή οι πολίτες θα αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την Ευρώπη -κακή μητέρα», επέμεινε ο Λέτα.

Για τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιταλική εμπειρία: θα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει τον κόσμο, δεν θα πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση».

Επεσήμανε ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα πρέπει να δράσουν κατά τρόπο ώστε να συντονισθούν οι πολιτικές για την απασχόληση. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως για να καταπολεμηθεί ο «εφιάλτης» της ανεργίας, «μία από τις πρώτες προϋποθέσεις» είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τυγχάνουν χαμηλότερων επιτοκίων.

«Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση είναι εδώ, την αποφασίσαμε, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο γι’αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος προσυπέγραψε τις απόψεις του συνομιλητή του και τόνισε πως «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας».

«Θα πρέπει να βρούμε ορισμένως έναν συμβιβασμό πέρα απ’ όλα όσα μας χωρίζουν, ή επίσης πέρα από τις διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ χωρών, όπως φερ’ ειπείν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η «πορεία για την επιστροφή στη δημοσιονομική εξισορρόπηση» θα πρέπει «να προσαρμοσθεί» στην «πραγματικότητα της ανάπτυξης» και πως η Ε.Ε. οφείλει «να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα όπως εκείνη που έδειξε για την σταθερότητα στην ευρωζώνη και στην δημοσιονομική σοβαρότητα».

«Όσο για την δημοσιονομική πορεία, αυτή θα πρέπει να προσαρμοσθεί σ’ αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα της ανάπτυξης, και για να αποδείξουμε καλλίτερα πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτε εν σχέσει προς τις υποχρεώσεις μας, να χαλιναγωγήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.

Αμφότεροι τέλος διέψευσαν πως προτίθενται να συμπήξουν έναν «άξονα» κατά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ευρώπη παρά να συνεργασθούν στενά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο