Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 12:20

Συνεχίζεται η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το δολάριο έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, διευρύνθηκε στα 42 δισεκ. δολ. το Φεβρουάριο έναντι 41,1 δισεκ. δολ. τον Ιανουάριο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο.

Σύμφωνα με την έρευνα Blue Chip Economic Indicators του μηνός Απριλίου, η εκτίμηση 53 οικονομολόγων κάνει λόγο για ρυθμό 2,4% ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 2003, ενώ τον προηγούμενο μήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,6%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μετέδωσε το Reuters, υποβάθμισε την αρχική του πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 2,2% για το 2003 και προειδοποιεί για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για τον υπολογισμό του οικονομικού κόστους από τον πόλεμο στο Ιράκ κυμαίνονται από 44 δισεκ. μέχρι 1 τρισεκ. δολάρια, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση, μεταξύ άλλων παραμέτρων.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με βάση επιχειρήσεις 1-2 μηνών και με κατοχή 2 μηνών, υπολόγισε 48-60 δισεκ. δολάρια, ενώ η υπηρεσία προϋπολογισμού, του Κογκρέσου, εκτιμά 44 δισεκ. δολάρια.

Η κυβέρνηση Μπους υπολογίζει ότι το κόστος δεν πρόκειται να υπερβεί το όριο των 80 δισεκ. δολαρίων που σημειώθηκε στον προηγούμενο πόλεμο του Κόλπου, σε σημερινές τιμές δολαρίου.

Στις 12:09 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,07510 δολάρια έναντι 1,0673 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν x1,06600 δολάρια ανά ευρώ.