Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 13:47

Boeing : Συμφωνία για 45 αεροσκάφη έκλεισε με την ιαπωνική All Nippon Airways

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 45 αεροσκαφών, με μία σειρά θέσεων, συνολικής αξίας 2,25 δισ. δολ., κέρδισε η μεγαλύτερη εταιρείας αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., από την ανταγωνίστριά της Airbus SAS, για την ιαπωνική All Nippon Airways Co., την υπ' αριθμόν δύο αεροπορική εταιρεία της Ασίας.

Η εταιρεία, θα αρχίσει την παραλαβή των αεροσκαφών της νέας γενιάς 737, της Boeing, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της All Nippon. Τα αεροπλάνα, θα αντικαταστήσουν περίπου το 1/3 του στόλου της αεροπορικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και 25 Airbus τύπου Α-320 και 27, παλαιότερου τύπου 737 της Boeing, καθιστώντας την Boeing τη μόνη προμηθεύτρια μικρών αεροσκαφών.

Η επιτυχία της Boeing, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, σημαίνει, ότι, οι ιαπωνικές εταιρείες θα παραμείνουν πιστές σε αυτήν, για το 80% τουλάχιστον των αεροσκαφών τους.

Boeing και Airbus, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν κλείνουν παραγγελίες, οι οποίες θα κρατήσουν ανοιχτά τα εργοστάσιά τους, καθώς η μείωση των αεροπορικών ταξιδίων παγκοσμίως, μειώνει και τη ζήτηση για νέα αεροσκάφη.

«Ηταν μια δύσκολη παραγγελία, σε δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Mark Hooper, εκπρόσωπος της Boeing στην Ασία, συμπληρώνοντας : «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι».

Η All Nippon θέλει πιο αποδοτικά αεροσκάφη, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, έναντι της μεγαλύτερης ανταγωνιστικής εταιρείας, Japan Airlines System Corp.

Το ποσόν των 2,25 δισ. δολ., αναλογεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε περίπου 50 εκατ. δολ. για κάθε ένα αεροσκάφος. Η αεροπορική εταιρεία και η Boeing, δεν ανακοίνωσαν τις τιμές, ούτε αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των νέων αεροσκαφών τύπου Boeing-737 τα οποία κλείστηκαν.