Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 10:42

«Φρένο» στο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών αγορών

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους μετά το σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους μετά το σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων.

Οι προσδοκίες για δραστικά μέτρα χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, και συγκεκριμένα για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έδωσαν μεγάλη ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες εάν κλεισουν σε θετικό έδαφος σήμερα, θα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Όπως σχολιάζει στο Reuters ο Ίαν Ουίλιαμς από την Peel Hunt, οι επενδυτές επενδύουν ολοένα περισσότερο στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. 

«Υπάρχουν περιθώρια απογοήτευσης σε αυτό το επίπεδο, καθώς στους τίτλους υψηλού κινδύνου έχει ήδη προεξοφληθεί μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον».

Στις 10.19 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης EURO STOXX 50 υποχωρούσε κατά 0,63% στις 2,687.42 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωνε πτώση 0,32% στις 6,421.96 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε απώλειες 0,73% στις 3,812.37 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφωνόταν στις 7,806.97 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,32%.

Το επενδυτικό κλίμα βαραίνουν και τα αρνητικά αποτελέσματα κάποιων σημαντικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γαλλικός όμιλος μόδας και πολυτελών προϊόντων PPR, ο οποίος την ίδια ώρα κατέγραφε βουτιά 5,63% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο.