Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 00:01

Επανήλθε η οικονομική ανησυχία

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ αναζήτησαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ξανά για την πορεία της οικονομίας, τις εταιρικές δαπάνες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο πόλεμος έφθασε στο τέλος του.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επιστρέφει στις θεμελιώδεις δομές της αγοράς με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων να φθάνουν στο απόγειό τους την προσεχή εβδομάδα.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας δέχθηκε κάποιο στήριγμα από τα καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα της Yahoo, ενώ τα blue chips επηρεάστηκαν από την ανησυχία των επενδυτών παρά τα καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας και το εμπορικό έλλειμμα.

Η μετοχή της Yahoo ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 5,9% μετά την ανακοίνωση ότι παρουσίασε τριμηνιαία κέρδη συγκριτικά με τις ζημίες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ανοδο κατέγραψαν επίσης και μετοχές του τομέα λιανικής, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το τέλος του πολέμου στο Ιράκ θα αναθερμάνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 23,29 μονάδες, ποσοστό 0,29%, φθάνοντας στις 8.221,33 μονάδες. Με άνοδο 8,87 μονάδων, ποσοστό 0,65%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.365,61 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση χθες, με τον τιτάνα της τεχνολογίας Nokia και την ασφαλιστική Axa να υπενθυμίζουν στους επενδυτές τις δυσοίωνες προοπτικές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Οι μετοχές πετρελαίου έχασαν σημαντικό έδαφος, ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές του αργού στον απόηχο της είδησης πως δυνάμεις Κούρδων κατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ.

Η είδηση αργότερα της δολοφονίας ηγέτη των σιιτών στο Ιράκ και της επίθεσης αυτοκτονίας στη Βαγδάτη με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες υπενθύμισαν στις αγορές ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει οριστικά, όπως επίσης και οι εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές φυλετικές ομάδες.

Χρηματιστές ανέφεραν πως ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η πτώση της Βαγδάτης δεν σημαίνει και το τέλος της αμερικανικής συμμετοχής στο Ιράκ, όπως επίσης ότι η χώρα δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί από ξένες δυνάμεις.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,88% και 2,5% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί από το όριο των 800 μονάδων για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές ημέρες.

Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες (Λονδίνο -1,5%, Παρίσι, -2,75%, Ζυρίχη -2,2%).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Axa (-6,4%), Nokia (-6%), Rolls-Royce (-3,3%), France Telecom (-5%), Roche Holding (-4,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ