Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 08:26

Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς οι αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, μετά την κατάληψη του Κιρκούκ, μειώνοντας τις πιθανότητες για διακοπή των προμηθειών από την περιοχή, η οποία παράγει το 40% του πετρελαίου της χώρας.

Υποχώρηση σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση για την παραγωγή τον περασμένο μήνα, η οποία έφθασε στα 80,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι υπάρχει υπερπροσφορά. Ο Χακίμπ Χελίλ, ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, ανέφερε ότι υπάρχει πλεόνασμα δύο εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Μαΐου, υποχώρησε κατά 37 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 27,09 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 27,17 δολ. Το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 29 σεντς, στις 10:39' π.μ., στο Σίδνεϋ, τοπική ώρα.

Χθες, κατά διάρκεια της διαπραγμάτευσής του, υποχώρησε 1,39 δολ. ή 4,8%, φθάνοντας στα 27,46 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 19 Μαρτίου και κλείνοντας στην πιο χαμηλή τιμή από τις 21 Μαρτίου.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κατά 31%, από τα υψηλότερα επίπεδα δωδεκαετίας, στα 39,99 δολ. το βαρέλι, που ήταν στις 27 Φεβρουαρίου.