Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 15:26

Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Ο υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας παρουσίασε, σε εκπροσώπους των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, το ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης ανέργων.

Καταρτίζεται πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη 500 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών, προερχομένων από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις και το ποσό της επιδότησης καθορίζεται στα 20,54 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημέρες κατ' ανώτατο όριο για κάθε μήνα.

Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης η επιχείρηση δεσμεύεται να απασχολήσει το προσωπικό της (επιχορηγούμενο και μη) για έξι επιπλέον μήνες.

Επιπλέον, προβλέπεται πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για τους άνεργους 54 ετών και άνω, που δεν έχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τους υπολείπονται μέχρι 900 ένσημα για τη συνταξιοδότηση τους από τον οικείο ασφαλιστικό τομέα. Οι επιχειρήσεις αυτές θα επιδοτούνται με το ποσό των 20,54 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης, για όσο χρονικό διάστημα ή διαστήματα θα απασχολήσουν τον άνεργο, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν για χρονικό διάστημα μέχρι 36 μήνες κατ' ανώτατο. Εκτός από το ποσό αυτό στις επιχειρήσεις θα καταβάλλονται και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τον εργοδότη.

Οι άνεργοι 18-64 ετών, που προέρχονται από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εφόσον δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και την διατηρήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών, μπορούν να επιχορηγηθούν με το ποσό των 12.325,75 ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται μέτρο για την κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων-ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε γνωστικό αντικείμενο αντίστοιχο των ειδικοτήτων τους, αλλά και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και σε θέματα ποιοτικού ελέγχου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 400 ώρες με αποζημίωση προς τον καταρτιζόμενο 11,74 ευρώ ανά ώρα.