Για θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της ανάσχεσης της ανεργίας και στο επιχειρηματικό κλίμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας,
Για θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της ανάσχεσης της ανεργίας και στο επιχειρηματικό κλίμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, με αντικείμενο τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
Έχουμε μία πρώτη ένδειξη, είπε ο Πρωθυπουργός ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένδειξη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες η ένδειξη αυτή θα γίνει τάση.
Η δεύτερη ένδειξη στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός είναι η διαφαινόμενη μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος. «Το κλιμα έχει αρχίσει να αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εκταμίευση 2,9 δισ. από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση ανέργων και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.
Συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ, υπογράμμισε, ενώ επιπρόσθετα, θα δοθεί από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. σε ενίσχυση επιχειρήσεων, «για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας».
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου:
«Επιτέλους κάποια καλά νέα για την Οικονομία!
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο καταγράφει κάθε στιγμή τις προσλήψεις και τις απολύσεις –και μιλάω για τη μισθωτή απασχόληση- σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις! Να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας.
Κι η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη.
Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει.
Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ.
Κι επιπρόσθετα, θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας.
Κι ακόμα δεν σας αναφέρω σε αυτά τα στοιχεία ούτε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, ούτε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες που τους χρωστούσε, που προχωρά πλέον κανονικά, ούτε άλλες επενδύσεις που έρχονται και που θα ανακοινωθούν. Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι.»
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός είτε μας δουλεύει είτε ζει σε άλλη χώρα
Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας είτε νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα και άλλο πλανήτη είτε «μας δουλεύουν» ομαδικά, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το κλίμα στην απασχόληση και η ψυχολογία έχουν αρχίσει όντως να αλλάζουν, αλλά αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, αφού, όπως υπογράμμισε, η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ανοδικά ιστορικά ρεκόρ και η κατάθλιψη λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης και της απελπισίας κάνει θραύση.
Μάλιστα ο κ. Στρατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας τα 1.3 εκατ. και οδεύουν ταχύτατα στα δύο εκατ., αφού κάθε μέρα χάνουν την εργασία τους 3.500 εργαζόμενοι/ες και από αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας λιγότεροι/ες από το 1/5. Επιπλέον, έξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και από αυτούς 200.000 έχουν μεταναστεύσει στα χρόνια του μνημονίου για εργασία στο εξωτερικό ενώ τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι, 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και οι πολυεθνικές «προσφέρουν» εργασία με 300 ευρώ το μήνα.
Π. Καμμένος: «Ο κ. Σαμαράς ζει με το σύνδρομο του Ζαππείου»
Την αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς ζει με το σύνδρομο του Ζαππείου, ενώ ο ελληνικός λαός ζει την πραγματικότητα της εξαθλίωσης των μνημονίων».
ΚΚΕ: Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα
Ο Πρωθυπουργός, με προκλητικό τρόπο, καλεί το λαό να δεχτεί τη σφαγή και να περιμένει τα δήθεν οφέλη μιας μελλοντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εκτιμά πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, αφού η ανάπτυξη θα στηριχτεί στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Τώρα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του, με οδηγό τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που προτείνει το ΚΚΕ για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τα δεσμά του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», καταλήγει.