Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Fujitsu Ltd., της Samsung Electronics Co. και άλλων εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων της International Business Machines Corp. για το τρίμηνο, οι οποίες ήταν υψηλότερες από τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 7.824.73 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνε κέρδη 1,1%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co., κινούντο ανοδικά, μετά το μεγαλύτερο ράλι ανόδου της Wall Street σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, τονώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, των οποίων μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι είναι η Ιαπωνία και η Κορέα.

«Τα αποτέλεσματα της IBM, ήταν ελαφρώς καλύτερα από ό,τι αναμένετο, παρακινώντας μερίδα επενδυτών να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία στη Ν. Υόρκη», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 14 δισ. δολ. με την SG Yamaichi Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Τη στιγμή που τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών σταθεροποιηθούν, αυτό μπορεί να ωθήσει τις αγορές».

Ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν κέρδιζε ποσοστό 0,5%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Quanta Computer Inc. και της Acer Inc., καθώς τα αποτελέσματα της IBM, βοήθησαν την ψυχολογία των επενδυτών. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε άνοδο 0,6%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Li & Fung Ltd.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε κέρδη 0,5%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της News Corp., τη στιγμή που ο δείκτης Top 50 Gross στη Ν. Ζηλανδία, κέρδιζε ποσοστό 1%.

Η IBM, η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης κομπιούτερ στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι, το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 11%, φθάνοντας στα 20,1 δισ. δολ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, οι πωλήσεις της θα ανήρχοντο κατά μέσον όρο σε 19,9 δισ. δολ., σύμφωνα με την Thomson Financial.

Ολοι οι άλλοι οι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από από εκείνους στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Κλειστή είναι σήμερα η αγορά στην Ταϊλάνδη, λόγω εθνικής εορτής.