Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 12:56

Philips : Χαμηλότερες πωλήσεις το α' τρίμηνο

Το αδύναμο δολάριο, έπληξε τις πωλήσεις της Philips, ενώ το κόστος για το κλείσιμο δύο μονάδων παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, οδήγησε την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης να ανακοινώσει ζημίες, στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, όμως, οι επιδόσεις όλων των τμημάτων της Philips ήταν καλύτερες ή σύμφωνες με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι καθαρές ζημίες της ολλανδικής εταιρείας ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η μείωση των εσόδων κατά 14%, σε 6,5 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ, αποτέλεσε σοκ για τη αγορά, καθώς 15 αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, προέβλεπαν πτώση 5%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν εν μέρει λόγω του ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003, κατά μέσον όρο, η αξία του δολαρίου ήταν κατά ένα πέμπτο χαμηλότερη έναντι του ευρώ από ό,τι στην αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η εταιρεία διευκρίνισε, ότι, η εξασθένηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ «ευθύνεται» για τη μείωση των πωλήσεών της κατά 11%.

Παράλληλα, και όπως σημειώνουν οι «Financial Times», το πρώτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι το ασθενέστερο για πολλά από τα τμήματα της Philips, δέχθηκε την αρνητική επίδραση της επιβράδυνσης του οικονομικού κλίματος και της πτωτικής στροφής στις τεχνολογικές αγορές.

Οι λειτουργικές ζημίες του τμήματος ημιαγωγών αυξήθηκαν σε 178 εκατ. ευρώ, από 108 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αναδιάρθρωσης ύψους 65 εκατ. ευρώ, οι οποίες σχετίζονται με το κλείσιμο δύο εργοσστασίων στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις του τμήματος μειώθηκαν κατά 5%.

Η ολλανδική εταιρεία επανέλαβε την εκτίμησή της, ότι, ο δοκιμαζόμενος τομέας δραστηριοτήτων θα επανέλθει στη κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο του 2003.

Εν τούτοις, η Philips κατάφερε να έχει λειτουργικά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ ελαφρώς, μόνον, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για λειτουργικά κέρδη ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιημένος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, με τη δυνατότητα της Philips να ανακοινώσει λειτουργικά κέρδη λόγω λήψης μέτρων ελέγχου του κόστους.