Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ σημειώνει στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι μετοχές της Sony Corp. και της Tokyo Electron Ltd., μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανταγωνιστριών εταιρειών τους στις ΗΠΑ, τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών, αλλά και της δημοσιοποίησης έκθεσης, η οποία έδειξε, ότι, οι πωλήσεις εξαρτημάτων chip, διεθνώς, κινήθηκαν ανοδικά.

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 7.871,24 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι εταιρείες Intel Corp. και Microsoft Corp., ανακοίνωσαν χθες τα κέρδη και τις πωλήσεις τους για το τρίμηνο, ενώ ξεχωριστή έκθεση έδειξε, ότι, οι πωλήσεις διεθνώς των εξαρτημάτων chip, αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας την έκτη άνοδο, μετά από 18 μήνες πτώσης. Αντιθέτως, απώλειες 0,1% σημείωνε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 787,24 μονάδες.

«Ο κόσμος ανησυχούσε ότι θα υπήρχαν αρνητικά νέα από μερικές μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κάτι που τελικά δεν έγινε», ανέφερε ο Ed Gaunt, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 800 εκατ. δολ. με την American Express Asset Management International, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Γι'αυτό βλέπουμε ότι οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, θα είναι περισσότερο σταθερές». Ο Gaunt, αγόρασε προσφάτως μετοχές της Tokyo Electron και της Rohm Co.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 2,1%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία, ότι, ο κλάδος των κομπιούτερ ενδέχεται να ανακάμψει. Η Samsung Electronics, η οποία κατασκευάζει memory chips και επεξεργαστές κειμένων, όπως η Intel, πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 18 Απριλίου.

Στη Σιγκαπούρη, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., κινούντο ανδοικά. Η εταιρεία θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο.

Οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιοχής σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.