Ως πλήγμα κατά της αδιαφάνειας σε όλο το πλέγμα των συμβάσεων του Δημοσίου, παρουσίασε η πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.
Ως πλήγμα κατά της αδιαφάνειας σε όλο το πλέγμα των συμβάσεων του Δημοσίου, παρουσίασε η πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής σημείωσε πως κατά το παρελθόν, το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων, από την προκήρυξη μέχρι την εκτέλεσή τους, παρουσίαζε πολλά προβλήματα.
«Πολλές φορές τηρείτο το γράμμα του νόμου, με τις προκηρύξεις να δημοσιεύονται σε εφημερίδες των 1.000 φύλλων πανελλαδικά. Άλλες φορές, με διασταλτική ερμηνεία του νόμου, η επιτροπή προμηθειών άφηνε στους διαγωνισμούς τους προμηθευτές που ήθελε», παρατήρησε ο βουλευτής.
«Τώρα», πρόσθεσε, «όλη η διαδικασία θα εκτελείται ηλεκτρονικά. Το παράνομο άνοιγμα φακέλων, οι αποκλεισμοί με διάφορα προσχήματα, οι περίεργες και πολύπλοκες διαδικασίες, όπως ο μαθηματικός τύπος στα δημόσια έργα, ανήκουν στο παρελθόν. Διαφάνεια παντού...».
«Ο μέχρι σήμερα μηχανισμός δημοσίων συμβάσεων, επιβαρύνεται με σοβαρές υποτροπές στα θέματα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και αδιαφάνειας. Όμως, ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών για τις προβληματικές δημόσιες συμβάσεις, δεν συμψηφίζεται με την έλλειψη ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου», ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης πως ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και να ρυθμιστούν προκαταβολικά λεπτομέρειες, όπως τα κριτήρια εξέτασης των αιτημάτων συμμετοχής σε δημόσια σύμβαση, ο αυτόματος έλεγχος της υποβολής τους, οι πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή στο νέο σύστημα και των επιχειρήσεων που δεν έχουν την προτεινόμενη τεχνογνωσία.
«Μπορεί αυτά να τα κάνει η τεχνολογία, αρκεί να την σχεδιάσουμε. Αλλιώς και αυτή την προσπάθεια, οι πολίτες θα την αξιολογήσουν ως προσπάθεια συνέχισης του καθεστώτος των “εθνικών προμηθευτών”», πρόσθεσε η κ. Θεοπεφτάτου.
Αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσαν για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η Ραχήλ Μακρή και ο Κώστας Γιοβανόπουλος.
Η Ασημίνα Ξυροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ, συμφωνώντας στις διαπιστώσεις για την αδιαφάνεια του παρελθόντος, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως «δεν επιθυμούμε να αφαιρέσουμε ανθρώπους απ' τη δημόσια διοίκηση με τις ηλεκτρονικές συμβάσεις, αλλά να προστεθούν άνθρωποι που θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».
Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια διέκρινε «σκοτεινούς υποβολείς» πίσω από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, το οποίο θεώρησε ως «βήμα για την επιβολή ενός ηλεκτρονικού συστήματος “μεγάλου αδελφού” με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των προμηθειών και μείωση των δαπανών».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δήλωσαν πως επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν επί της αρχής του νομοσχεδίου, μέχρι να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς και να δουν την ανταπόκριση του υπουργείου στις παρατηρήσεις τους.
Η Χρυσή Αυγή δήλωσε πως καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ απείχε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.
Σημειώνεται ότι το ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης αναβαθμίζει επίσης το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μεταφέρει την εποπτεία των λαϊκών αγορών από τους δήμους στις Περιφέρειες και δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας λαϊκών αγορών τις Κυριακές για τους παραγωγούς, καθιερώνει ένα Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου, γενικεύει το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στα πρατήρια βενζίνης και επιτρέπει τέλος το φούρνισμα αρτοσκευασμάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ χωρίς τους πρότερους περιορισμούς.
Πηγή: ΑΜΠΕ