Να δώσει το «πράσινο φως» για αύξηση των μισθών κάλεσε το Βερολίνο ο γάλλος υπουργός Βιομηχανικής Ανάκαμψης, Αρνό Μοντεμπούρ, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών.
Να δώσει το «πράσινο φως» για αύξηση των μισθών κάλεσε το Βερολίνο ο γάλλος υπουργός Βιομηχανικής Ανάκαμψης, Αρνό Μοντεμπούρ, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική συγκράτησης που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και να επιτρέψει την αύξηση των αποδοχών.
«Η γερμανική οικονομία έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκ του γεγονότος της συγκράτησης των μισθών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί επί μακρόν σε οικονομικό επίπεδο, κατά συνέπεια ζητούμε να υπάρξει μία προσαρμογή ανάμεσα στις χώρες μας».
Το ζήτημα της αύξησης των μισθών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη Γερμανία, τόσο στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όσο και στα γερμανικά συνδικάτα.
Το συνδικάτο IG Metall βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική ομοσπονδία της μεταλλουργίας για μία νέα συμφωνία που θα αφορά 3,5 εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, τους ημιαγωγούς και τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών. Το συνδικάτο ζητεί αύξηση 5,5%.
«Αυτήν τη φορά διαπραγματευόμαστε αποκλειστικά τους μισθούς», δήλωσε στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γεργκ Χόφμαν, στέλεχος της IG Metall . «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας (στον τομέα) μέσω της αύξησης της ζήτησης».
«Εάν αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη στη Γερμανία, το 20% αυτής της αύξησης κατευθύνεται προς την ζήτηση τελικών και ενδιαμέσων προϊόντων των βιομηχανιών μεταλλουργίας και ηλεκτρονικής», εξηγεί ο Γεργκ Χόφμαν. Το μεγάλο γερμανικό συνδικάτο προσανατολίζεται προς προειδοποιητικές απεργίες κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που έχουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαΐου. Η ισχύουσα συμφωνία λήγει στις 30 Απριλίου, προειδοποίησε.
Η συμφωνία στον τομέα της γερμανικής μεταλλουργίας αποτελεί βαρόμετρο για τους υπόλοιπους τομείς της γερμανικής οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ