Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες ο χρυσός, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί σε χαμηλά δύο ετών, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.400 δολαρίων ανά ουγκιά.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες ο χρυσός, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί σε χαμηλά δύο ετών, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.400 δολαρίων ανά ουγκιά.
Η «βουτιά» του χρυσού -που στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων τριάντα ετών- αντικατοπτρίζει την έξοδο των αντισταθμιστικών ταμείων από την αγορά, αλλά και τη μείωση της έκθεσης των επενδυτών, όχι μόνο στο χρυσό, αλλά και σε πετρέλαιο, σιτηρά, χαλκό και άλλα εμπορεύματα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο χρυσός κατέγραφε απώλειες 8%, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε υποχωρήσει κατά 5,3%. Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου άγγιξε ναδίρ διετίας, στα 1.356,85 δολάρια ανά ουγκιά -στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2011-, γεγονός που επιβεβαιώνει όσους αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 12ετές «ράλι» του χρυσού έχει φθάσει στο τέλος του, με τους επενδυτές να μην αναζητούν πλέον το «καταφύγιο» στο χρυσό. Από τις αρχές του έτους, όμως, ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 15%.
Ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, προειδοποιούν για επιτάχυνση της «κατρακύλας» του χρυσού, συστήνοντας στους επενδυτές να πωλήσουν. Η πρόθεση της Κύπρου να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Ρότζερς, που είχε προβλέψει το 1999 την έναρξη του ράλι στις αγορές εμπορευμάτων, υποστηρίζει ότι η τιμή του χρυσού χρειάζεται διόρθωση και ότι θα αρχίσει και πάλι να αγοράζει, εάν υποχωρήσει αρκετά. Η Goldman αναθεώρησε τον τρίμηνο στόχο της για την τιμή του χρυσού στα 1.530 δολάρια ανά ουγκιά (από 1.615 δολάρια ανά ουγκιά), ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη 12μήνου, στα 1.390 δολάρια από 1.550 δολάρια ανά ουγκιά.
Ο χρυσός είναι «φούσκα», είχε αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale στις αρχές Απριλίου. Σε περίπτωση που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρήσει κάτω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά, τότε εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι για τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού, αλλά και για τους επενδυτές, προειδοποιούν αναλυτές σε ρεπορτάζ του CNBC, επικαλούμενοι το υψηλό ποσοστό του χρυσού στο σύνολο των χαρτοφυλακίων σε Ευρώπη και Βρετανία.
Η ελεύθερη πτώση του χρυσού και η ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία άσκησαν έντονες πιέσεις στο σύνολο της αγοράς εμπορευμάτων, με το δείκτη S&P GSCI που αποτελείται από 24 πρώτες ύλες να υποχωρεί σε χαμηλά εννέα μηνών. Η τιμή του αργύρου κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες 10%, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ άγγιξε ναδίρ εννεαμήνου, κάτω από τα 101 δολάρια το βαρέλι. Αρνητική ήταν και η εικόνα στην αγορά βασικών μετάλλων, με την τιμή του χαλκού να αγγίζει ενδοσυνεδριακά τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011.
Για τους αναλυτές της Citigroup, οι πτωτικές τάσεις αντικατοπτρίζουν το τέλος του «σούπερ κύκλου» στις αγορές εμπορευμάτων, δηλαδή την παρατεταμένη περίοδο ανοδικής πορείας των τιμών σε πάνω από το μέσο όρο.
Αλλαγή σκηνικού
Η απότομη υποχώρηση του χρυσού βρήκε απροετοίμαστους πολλούς βετεράνους επενδυτές, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει καταγράψει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1983. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης για το χρυσό, παρόλο που είναι αρκετοί οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν στο πολύτιμο μέταλλο να κερδίσει έδαφος.
Ο χρυσός έχει απομακρυνθεί 550 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ -στα 1.920,30 δολάρια η ουγκιά- που είχε αγγίξει το Σεπτέμβριο του 2011. Και το μείζον ερώτημα που κυριαρχεί στις αγορές είναι εάν πράγματι το «ράλι» του χρυσού έχει φθάσει στο τέλος του, έχοντας εισέλθει σε πτωτική αγορά ή εάν πρόκειται απλώς για μια πρόσκαιρη φάση διόρθωσης.