Η δομή των αυξήσεων κεφαλαίου και τα θεμελιώδη κάθε τράπεζας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που έρχονται σε επαφή με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Οι πρώτες ενδείξεις από τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν συνηθίσει το θέμα του ρίσκου της χώρας και επικεντρώνονται στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων αυξήσεων, που είναι τα warrants, για τα οποία οι ερωτήσεις αφορούν τις τιμές εξάσκησης και τις αποδόσεις.
Διαφορετική δυναμική
Εντός και εκτός Ελλάδος, οι πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών εντοπίζονται στη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων, εύλογα με διαφορετική αφετηρία και δυναμική για την καθεμία. Alpha Bank και Πειραιώς διεκδικούν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, Εθνική και Eurobank σε σύντομο χρόνο καλούνται να προσελκύσουν επενδυτές, προκειμένου να μείνουν εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η JP Morgan σε έκθεσή της «βλέπει» βελτίωση του περιβάλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες, εν όψει ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, συνεργειών που αναμένονται από τις συγχωνεύσεις, ομαλοποίησης στο ζήτημα της ποιότητας ενεργητικού και ενίσχυσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.
Μάλιστα, εκτιμά ότι, βραχυπρόθεσμα, η ανακεφαλαιοποίηση θα ανοίξει -για μακροπρόθεσμους επενδυτές και προηγούμενους ιδιοκτήτες των τραπεζών- το δρόμο για ανάκτηση του ελέγχου και τη συμμετοχή στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ είναι λιγότερο ευνοϊκή για το μέσο επενδυτή, όσο δεν αναστρέφεται η τάση των επισφαλειών.
Πάντως, ο οίκος τοποθετεί το ανώτερο σημείο των καθυστερήσεων για τον κλάδο το 2014 και σε επίπεδο του 30% με 35%. Τις ενδείξεις βελτίωσης στην τραπεζική αγορά και τις προοπτικές που εμφανίζει η συμμετοχή στις αυξήσεις επιχειρούν να εξηγήσουν στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα τα στελέχη των τραπεζών, κατ’ αρχάς της Alpha Bank στα road shows που θα γίνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, παράλληλα με τις επαφές στην Ελλάδα, και της Τράπεζας Πειραιώς, που θα «βγει» εκτός Ελλάδος στις αρχές Μαΐου.
Οι δύο τράπεζες πραγματοποιούν πρώτες τις διαδικασίες και η μεν Alpha Bank έχει στις 16 Απριλίου τη συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση, ενώ η Πειραιώς ανέβαλε, χθες, ελλείψει απαρτίας, την έκτακτη συνέλευση, και η πρώτη επαναληπτική έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου.
Συστράτευση δυνάμεων
Σε συστράτευση, με στόχο την επίτευξη του 10% ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και την προσέλκυση νέων μετόχων, κάλεσε τους εργαζομένους του Ομίλου της Εθνικής ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Σε μήνυμά του, ο κ. Τουρκολιάς κάνει λόγο για «πληροφορίες που έθιγαν ή θίγουν προσωπικές αξίες, κυρίως όμως υπονομεύουν την αξιοπιστία, το κύρος, την ισχύ της Εθνικής Τράπεζας».
Ειδικά όσον αφορά στην τράπεζα, τονίζει ότι ουδέποτε η Εθνική αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει, να επιδιώξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, και ουδέποτε εμφανίστηκε στην τρέχουσα περίοδο αρνητική κινητικότητα στον τομέα των καταθέσεων της Εθνικής, αλλά, αντιθέτως, υπάρχει συνεχής ροή καταθέσεων στην τράπεζα.
Ο κ. Τουρκολιάς επισημαίνει ότι υπάρχει η πρόκληση για διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Εθνικής, με τη συμμετοχή στο κεφάλαιό της πέραν των ήδη μετόχων της και νέων μετόχων, που όμως, όπως σημειώνει, «ενστερνίζονται τη φιλοσοφία μας και τους συμβολισμούς που εκπέμπει η Εθνική Τράπεζα, που είναι ταυτόσημη με την ιστορία της χώρας».
Η διοίκηση της Εθνικής, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει πληροφορίες ή εκτιμήσεις για την πορεία της αύξησης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού, ενώ θεσμικά συνεχίζει να πληροφορεί τις θεσμικές Αρχές, τους μετόχους της και την κοινωνία.
Μετά τη δημοσίευση, από τη Eurobank, της πρόσκλησης για γενική συνέλευση, η τράπεζα παραμένει σε πυρετό διεργασιών και επεξεργάζεται σχεδιασμό που θα της επιτρέψει να πλησιάσει το στόχο του 10%. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι επαφές με δυνητικούς επενδυτές, καθώς και η εκπόνηση εναλλακτικών προτάσεων, ακόμη και αρκετά ριζοσπαστικών, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα άλλα θεσμικά όργανα.
Κατατέθηκε νέα τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες
Επαναδιατυπώθηκε και κατατέθηκε ξανά στη Βουλή η τροπολογία που παρέχει διευκολύνσεις για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως υφίσταται συγκεκριμένο κοινοτικό ή διεθνές νομοθετικό πλαίσιο σε τέτοιες περιπτώσεις και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το ακόλουθο: «Σε περίπτωση μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο απόφασης εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μέλος στην οποία έχουν την έδρα τους τα πιστωτικά ιδρύματα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (Α 154).
Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση μεταβίβασης που καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, αποτελεί το νόμιμο τίτλο κτήσης των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης. Σε περίπτωση παροχής κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της ως άνω μεταβίβασης, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 7α του ν. 3864/2010 (Α 119) ούτε οι διατάξεις περί τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών».
Από τις διατάξεις προκαλείται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή των φοροαπαλλαγών που προβλέπονται για τη συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων και για τη μεταβίβαση υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, που ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο απόφασης εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία δεν προσδιορίζεται αλλά «θα καλυφθεί από άλλες πληγές».
Σταθερά υπέρ της συγχώνευσης
Τη «σαφή θέση» του υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank υπενθύμισε χθες το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πάντως επισημαίνει πως «αυτό που έχει μείζονα σημασία είναι να συγκροτηθεί, με κορμό την Εθνική Τράπεζα, ένας τραπεζικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, με την έννοια της σαφούς συνείδησης των προτεραιοτήτων και των αναγκών της εθνικής οικονομίας».
Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, Σάκης Παπαθανασίου, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, συναντήθηκε με τον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, με τον κ. Πέτρο Χριστοδούλου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τον κ. Δημήτρη Δημόπουλο, γενικό διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής της ΕΤΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ ενημέρωσαν για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας και την προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να διασφαλίσουν το αναγκαίο μίνιμουμ 10%, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει χωρίς την αναγκαστική κάλυψη από το ΤΧΣ. Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ τόνισε τη σταθερή υποστήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της ΕΤΕ να καλύψει πλήρως και σε κάθε περίπτωση το αναγκαίο 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Εισαγγελική έρευνα
Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνει η υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τη Eurobank, προκειμένου να διερευνηθεί, ειδικότερα, εάν έχουν παραβιαστεί οι διατάξεις του Νόμου 3340/2005 για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς. Σχετική παραγγελία δόθηκε χθες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή.