Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 09:56

Υποχωρεί το γιεν έναντι του ευρώ

Υποχωρεί για δεύτερη συνεχή ημέρα το γιεν έναντι του ευρώ, μετά την ανακοίνωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui, ο οποίος δήλωσε, ότι, το οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εξ αιτίας των επισφαλών δανείων, αλλά και της υποχώρησης των τιμών των μετοχών.

Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 130,70 έναντι του ευρώ στις 3 μ.μ. στο Τόκυο, από 130,31 γιεν που ήταν την περασμένη Παρασκευή, αργά, στη Ν. Υόρκη. Το γιεν υποχώρησε στα 120,01 έναντι του δολαρίου, από 119,77 γιεν.

Ο Fukui, ο οποίος ψάχνει για νέους τρόπους, προκειμένου να βγάλει την Ιαπωνία από τη δωδεκαετή ύφεση, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ταλαιπωρείται από τα επισφαλή δάνεια ύψους 52,4 τρισ. γιεν (438 δισ. δολ.), συμπληρώνοντας, ότι, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, είναι γενικώς υποτονική.

Η αίσθηση είναι αρνητική για την επιδείνωση της ιαπωνικής οικονομίας, κάτι που επιδρά αρνητικά στην πορεία του γιεν, κυρίως έναντι του ευρώ, ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής, Naomi Fink, της UBS Warburg LLC, η οποία προβλέπει ότι το γιεν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα υποχωρήσει στα 132,5 έναντι του ευρώ.

Οι τιμές του καταναλωτή δεν έχουν αυξηθεί στην Ιαπωνία την τελευταία πενταετία και αυτό έχει αντίκτυπο στα κέρδη των εταιρειών, οι οποίες αυξάνουν τα χρέη τους. Αυτόν τον μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε, ότι, ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά χαρτοφυλακίων, προκειμένου να δώσει μία εναλλακτική πηγή εσόδων στις εταιρείες, αντί του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος έχει μειωθεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο δείκτης Nikkei, έχασε κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ποσοστό 28%.