Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν (ΕΚΤ).
Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν (ΕΚΤ), ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη.
«Νομικά δεν είναι δυνατή η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό ακόμα είναι όμως να επιδείξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους μήνες την βούληση να μην φτάσουν τα πράγματα ως εκεί», είπε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».
Αναφέρθηκε, όμως, και στον ρόλο της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως «είναι λάθος να νομίζει κάνεις ότι η νομισματική πολιτική είναι όπλο που λύνει όλα τα προβλήματα». Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς των κρατών, είπε ο γερμανός αξιωματούχος.
«Αν σε μία χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση επειδή ο λαός δεν εμπιστεύεται την πολιτική τάξη, αυτό είναι κάτι που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να διορθώσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μία χώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική πολιτική, να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες», ξεκαθάρισε ο Άσμουσεν.
Σημείωσε επίσης πως δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος και επέμεινε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.
«Η Κύπρος ήταν μία ειδική περίπτωση, αν λάβει κανείς υπόψη τις ιδιαίτερες δομές του εκεί τραπεζικού συστήματος. Προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη προστασία από μελλοντικές κρίσεις, θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστικός ζήλος των κρατών-μελών και να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά λάθη της νομισματικής ένωσης», σημείωσε και προέταξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.
Ο Γιοργκ Άσμουσεν ανέδειξε επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι σωστή η διάκριση ανάμεσα στους λιτούς Βορειοευρωπαίους και τους ελαστικούς Νοτιοευρωπαίους.
«Το ευρώ, ως σχέδιο συνοχής» είπε, «αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ευρωζώνη και για την Γερμανία, αλλά και τον πυρήνα για την περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης».
Πηγή: ΑΜΠΕ