Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 13:05

Πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Πάνω από τα 30 δολάρια, διατηρήθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, την Πέμπτη, με στόχο την εξέταση ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής αργού, καθώς η ζήτηση μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Σε συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Access, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 15 σεντς, φθάνοντας τα 30,40 δολάρια το βαρέλι. Διαπραγματεύσεις για το Brent δεν γίνονται σήμερα, καθώς η αργία του Πάσχα των Καθολικών, κράτησε το International Petroleum Exchange στο Λονδίνο κλειστό.

Η έκτακτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, αποφασίστηκε μετά από την πτώση της τιμής του αργού κατά 30% μέσα σε ένα μήνα, ενισχύοντας φόβους ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο όταν η ζήτηση αγγίζει το ναδίρ.

Οι φόβοι αυτοί, ενισχύονται από την προοπτική της επανέναρξης των εξαγωγών ιρακινού αργού, οι οποίες είχαν σταματήσει πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Βαγδάτης.

Στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τη διακοπή των εξαγωγών ιρακινού αργού, καθώς και αυτή του 40% των εξαγωγών πετρελαίου από τη Νιγηρία, ο ΟΠΕΚ παρήγαγε τον Μάρτιο 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πάνω από το επίπεδο των 24,5 εκατομμυρίων που ορίζουν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.

Αναλυτές, όπως ο Τζαν Στιούαρτ της ABN Amro στη Ν. Υόρκη, εκτιμούν, ότι, η πιθανότερη απόφαση θα είναι η προτροπή προς τα μέλη του διεθνούς οργανισμού για αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής για θέματα πετρελαίου Σάιμον Γκέιμς-Τόμας, στο Σίδνεϊ, επισημαίνει, ότι, η αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις, θα αφαιρέσει εκ των πραγμάτων από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι παραβάτες των ποσοστώσεων θα είναι τα πρώτα θύματα εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγκενέχ δηλώνοντας, σύμφωνα με την ιρανική ημερησία Αφταμπ-έ Γιάζντ, ότι «όλοι αυτοί που με ασυνήθιστο τρόπο αύξησαν την παραγωγή τους θα είναι και οι πρώτοι που θα την μειώσουν».

Παραμένει ακόμη ασαφές κατά πόσον θα εκπροσωπηθεί στην έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ η Βαγδάτη. Χθες, πρώην στρατηγός του Ιράκ, που ήταν εξόριστος για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο αναπληρωτής διοικητής της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί ιρακινής αντιπροσωπείας.

Πηγή του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε στο Reuters, ότι, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Τζαουντάτ αλ Ομπέιντι και στην οποία θα συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρακινού πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίοι ήταν μέλη της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, αναμένεται να φθάσει στη Βιένη την Τετάρτη, μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του ΟΠΕΚ.

Πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, προέβησαν στην εκτίμηση, ότι, η κίνηση αυτή μοιάζει να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, να επισπεύσουν την ανοικοδόμηση του ιρακινού πετρελαϊκού κλάδου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ, δήλωσε, ότι, το καρτέλ προσκάλεσε τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας επί κυβερνήσεως Σαντάμ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων που έχουν καταρτήσει οι ΗΠΑ.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, σύμφωνα με την Αφταμπ-έ Γιάζντ, τόνισε ότι μόνον μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ μπορεί να εκπροσωπήσει το Ιράκ στη συνάντηση.