Στα 23 δισ. ευρώ θα φτάσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέχρι το 2016, έναντι 17 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Στα 23 δισ. ευρώ θα φτάσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέχρι το 2016, έναντι 17 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στο οποίο παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, η Μεγαλόνησος θα κληθεί να βρει άλλα 6 δισ. ευρώ τα οποία θα συνεισφέρει η ίδια στη διάσωσή της.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, εκτιμά πως οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε περίπου 23 δισ. ευρώ με ορίζοντα το τριετές πρόγραμμα, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η αποπληρωμή μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου χρέους, συμπεριλαμβανομένων δανείων, και οι δημοσιονομικές ανάγκες», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως η Κύπρος θα πωλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας είναι αποκλειστικά θέμα του διοικητικού της συμβουλίου. «Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή», είπε η κ. Στυλιανού.
Στο κείμενο διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.
Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.