Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:38

Σταθεροποίηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων μηνών στη χθεσινή συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων μηνών στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Στις 10.14 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 παρέμενε αμετάβλητος στις 1.186,60 μονάδες, στα υψηλά μίας εβδομάδας περίπου.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 δεν παρουσίαζε ουσιαστική μεταβολή και διαμορφωνόταν στις 6.386,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν οριακά κατά 0,1% στις 3.748,13 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη παρέμενε σταθερός στις 7.813,66 μονάδες.

Οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι μετά την άνοδο των αμερικανικών δεικτών Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά σχετικά με το εάν αυτή είναι μια νέα ευκαιρία για αγορά μετοχών ή μια ένδειξη ότι το ράλι των παγκόσμιων αγορών έχει παρατραβήξει.

«Οι επενδυτές που παρακολουθούν την αμερικανική αγορά ίσως θεωρήσουν καλό σημάδι [την άνοδο] για να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, βάσει της συνεχιζόμενης δυναμικής», σχολιάζει στο Reuters ο Τζο Νίμπουρ από τη Central Markets.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, οι τοποθετήσεις χρειάζονται προσοχή, καθώς όταν η αγορά βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο κίνδυνος πτώσης υπερισχύει.

Βουτιά της τάξης του 13,7% σημείωνε στις 10.35 (ώρα Ελλάδος) η μετοχή της ρωσικής εξορυκτικής, μετά την προειδοποίησή της για έντονες πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές χάλυβα. Στον αντίποδα, κέρδη 4,85% κατέγραφε η μετοχή της αλυσίδας Marks & Spencer μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της, τα οποία υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.