Οι δισταγμοί της κυβέρνησης για την υλοποίηση της δέσμευσης του μνημονίου για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων επισκιάζουν ένα ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα στις σχέσεις με την τρόικα, το δημοσιονομικό.
Οι δισταγμοί της κυβέρνησης για την υλοποίηση της δέσμευσης του μνημονίου για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων επισκιάζουν ένα ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα στις σχέσεις με την τρόικα, το δημοσιονομικό.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του Α’ τριμήνου, είναι απογοητευτικά και σύντομα η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το φάσμα της επιβολής και νέων μέτρων και ας τα ξορκίζουν τώρα αρμόδια και αναρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το δημοσιονομικό, η εφαρμογή του προϋπολογισμού χωρίς καμία παρέκκλιση, είναι από τους βασικούς όρους του μνημονίου και η τρόικα δεν πρόκειται να το παραβλέψει, όπως δεν παραβλέπει την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα μηνύματα που πρώτου τριμήνου είναι ανησυχητικά, γιατί εμφανίζεται ο προϋπολογισμός να έχει πρωτογενές πλεόνασμα αντί για πρωτογενές έλλειμμα, αλλά αυτό προκύπτει επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει για δημόσιες επενδύσεις, δεν πληρώνει λειτουργικά έξοδα των υπουργείων και δεν επιστρέφει φόρους. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, που έφτασε στο ποσό των 351 εκατ. ευρώ, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα ίδια πλαίσια δεν έχει μέλλον.
Η τρόικα δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να διορθώσει τις αποκλίσεις και τον Ιούνιο, με το νέο έλεγχο, οι ελεγκτές θα ζητήσουν εξηγήσεις. Η «ακτινογραφία» των υστερήσεων, όμως, προκαλεί βαθιά ανησυχία. Κυρίως προέρχεται από την έμμεση φορολογία, όπου καταγράφεται σημαντική υστέρηση των εισπράξεων. Οι έμμεσοι φόροι επιβάλλονται στις οικονομικές συναλλαγές και στην κατανάλωση. Οταν η οικονομία είναι σε ύφεση, λογική συνέπεια είναι η μείωση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πρόγραμμα εκτιμήθηκε ότι η ύφεση θα επηρεάσει την κατανάλωση, αλλά αποδεικνύεται πως, για άλλη μια φορά, δεν εκτιμήθηκε σωστά το μέγεθος της επίπτωσης. Επίσης, απέτυχε η αύξηση των εσόδων από την ενοποίηση της φορολογίας στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, αφού ούτε τα έσοδα αυξήθηκαν, ενώ το λαθρεμπόριο δεν πατάχθηκε και προκάλεσε δραματικά κοινωνικά προβλήματα.
Η αιτία των υστερήσεων, που είναι η βαθιά ύφεση και οι κυβερνητικές άστοχες επιλογές, δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ούτε στους επόμενους μήνες και, στο πλαίσιο αυτό, δεν θα βελτιωθούν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία. Στον επόμενο έλεγχο, που θα γίνει τον Ιούνιο, η τρόικα δεν θα αρκεστεί σε συστάσεις, αλλά θα ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ τα μέτρα που θα λάβει ώστε ναδιορθώσει τις αποκλίσεις και να επαναφέρει τον προϋπολογισμό εντός των στόχων.
Τις διαβεβαιώσεις πως «δεν πρόκειται να λάβουμε άλλα μέτρα», «δεν θα ψηφίσουμε άλλα μέτρα γιατί δεν αντέχει η κοινωνία», ας τις κρατήσουμε κάπου, γιατί το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]