Προτάσεις για δραστική μείωση του ελλείμματος θα καταθέσει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εστιάζοντας στην αύξηση του φορολογίας για τους εύπορους και μείωση των δημόσιων δαπανών.
Προτάσεις για δραστική μείωση του ελλείμματος θα καταθέσει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εστιάζοντας στην αύξηση του φορολογίας για τους εύπορους και μείωση των δημόσιων δαπανών.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπαράκ Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2014 προβλέπει ότι όσοι έχουν εισοδήματα άνω του 1 εκατ. δολαρίων θα κληθούν να εισφέρουν σε φόρους τουλάχιστον το 30% των εσόδων τους μετά τις δαπάνες για αγαθοεργίες, επισήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η εν λόγω αύξηση σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών και τη θέσπιση ορίου 28% στις φοροαπαλλαγές για τους καλύτερα αμειβόμενους, προβλέπεται ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο 2,8% του ΑΕΠ ως το 2016, είπαν ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Με τις προτάσεις αυτές, ο κ. Ομπάμα ευελπιστεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για μείωση του ελλείμματος ώστε να αντικατασταθούν οι αυτόματες περικοπές στο πλαίσιο του «δημοσιονομικού γκρεμού». Το πλήρες κείμενο του σχεδίου του επί του προϋπολογισμού θα ανακοινωθεί μετά τις 18.00 (ώρα Ελλάδος).
Οι πιθανότητες να επικυρωθεί από το Κογκρέσο ο προϋπολογισμός των Δημοκρατικών είναι ελάχιστες. Ωστόσο, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι, παρά την αντίσταση που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις αυξήσεις φόρων, ελπίζουν ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας για την μείωση του ελλείμματος.
«Συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην Ρεπουμπλικανική πλευρά. . . στην Γερουσία τουλάχιστον, κι οι οποίοι λένε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια ελπίδα ότι υπάρχει ένας δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα διαχωρίζει την θέση του από την πολυετή παράδοση στην αμερικανική πολιτική ο πρόεδρος να παρουσιάζει έναν «ιδεατό» προϋπολογισμό. Αντ' αυτού, προσπαθεί να επιτύχει την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο να διευθετηθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική λόγω της διένεξης με τους αντιπάλους του στο Καπιτώλιο.
Για να το επιτύχει, προτείνει μια παραχώρηση που έχει εξοργίσει πολλούς από τους υποστηρικτές του: την υιοθέτηση ενός πιο περιοριστικού συστήματος μέτρησης του πληθωρισμού και άλλων στοιχείων ώστε να υπολογίζονται οι αυξήσεις που δίνονται στους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.
Ένα από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν να μειωθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι δικαιούχοι. Παρότι ο αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται να προστατεύσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους δικαιούχους η πρόταση έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς, οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και ηλικιωμένους.
Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός που προτείνει αντιμετωπίζει κατά τα φαινόμενα αντιστάσεις οι οποίες είναι αδύνατο να ξεπεραστούν από μέρους των Ρεπουμπλικάνων—οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε αύξηση φόρων.
Πηγή: ΑΜΠΕ