Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 13:06

Κύπρος: Έρευνα σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, αποφάσισαν κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή τους με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων. Την εκτίμηση ότι υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης.

Τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, αποφάσισαν κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή τους με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας διερεύνησης κατά πόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, δεδομένου ότι ο διοικητής παρέλειψε να δώσει στην επιτροπή όσα ζητήθηκαν για τις τραπεζικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το κούρεμα των καταθέσεων.

«Ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο. Υπάρχει υποψία ότι ήθελαν κάτι να κρύψουν», επανέλαβε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι συμμετείχε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας να προβεί σε ενημέρωση για την ανησυχητική αύξηση του ELA, δηλαδή της έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, τον επέκρινε για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη συντονιστική επιτροπή της κυπριακής πλευράς και της τρόικας, αφήνοντας, όπως είπε, τους ξένους τεχνοκράτες να καθορίσουν τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η PIMCO και να εκτόξευσει στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος θεσμός, σημείωσε από την άλλη ότι το κράτος και η Βουλή πρέπει να ενδιαφερθούν να μάθουν κατά πόσον ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον.

Κατά τον κ. Μαυρίδη, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα από δύο ενέργειες του διοικητή, που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας της Λαϊκής Τράπεζας και στους ελλιπείς όρους εντολής προς την εταιρεία Alvarez & Marshall σχετικά με την τράπεζα.

Η μόνη υποστήριξη προς τον κ. Δημητριάδη προήλθε από το ΑΚΕΛ, που υπέδειξε, δια του βουλευτή του, Ανδρέα Φακοντή, ότι ο θεσμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος. «Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, θέλοντας να αποσείσουν τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους ώμους τους», υποστήριξε ο κ. Φακοντής. 

Πηγή: ΑΜΠΕ