Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 09:43

Σημαντικές απώλειες στο Τόκιο

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία πτώση σε διάστημα ενός μήνα σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο υπό το βάρος πιέσεων στη συντριπτική πλειονότητα των κλάδων.

O Nikkei έκλεισε στις 7.790,46 μονάδες μειωμένος κατά 2,24%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τις 7.747,86 μονάδες. Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση κατά 1,78% και διαμορφώθηκε στις 787,49 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο δείκτης των οικονομικών δεικτών του αμερικανικού ινστιτούτου Conference Board υποχώρησε το Μάρτιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ο παραπάνω δείκτης αποτελεί ένδειξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

«Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε στο Bloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων της Meiji Dresdner Asset Management Co. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την κερδοφορία των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών κατά τους προσεχείς μήνες.

Η μετοχή της Sony, εταιρείας η οποία βασίζει σημαντικό μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά, υποχώρησε κατά 2,07%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να δαπανήσει το ποσό των 200 δισ. γιεν (1,67 δισ. δολάρια) εντός της επόμενης τριετίας για την ανέγερση υπερσύγχρονου εργοστασίου μικροεπεξεργαστών. Η Sony θα δημοσιοποιήσει στις 24 Απριλίου τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των χρηματιστηριακών εταιρειών, γεγονός που αποδόθηκε στον προβληματισμό για την πορεία των εσόδων τους εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης.

«Οι επενδυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ιάπωνας αναλυτής της Morgan Stanley.

Η μετοχική τιμή της Nomura, της υπ΄ αριθμόν ένα χρηματιστηριακής εταιρείας στην Ιαπωνία, έκλεισε με απώλειες 3,8% οδηγώντας το σχετικό κλαδικό δείκτη σε πτώση 3,69%.