Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, με τον χρόνο να πιέζει για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, εν όψει και του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής. Το παρών έδωσε νωρίτερα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, καθώς παραμένει το «αγκάθι» των αποχωρήσεων στο δημόσιο.
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, με τον χρόνο να πιέζει για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, εν όψει και του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.
Κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αναδεικνύεται πλέον το ζήτημα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο και για τον λόγο αυτόν στη συνάντηση κλήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Αποχωρώντας λίγο μετά τις 5.30 από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι συζητήθηκαν «τα τελευταία σημεία» ότι δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία για το σχέδιο κινητικότητας και πως του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, τις οποίες, όπως είπε, θα δώσει.
«Δε θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη θέση που υιοθετούν οι κυβερνητικοί εταίροι για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι «υπάρχει κοινή στάση». «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε το πρωί μετά από συνάντηση που είχε με την τρόικα ότι η δημόσια διοίκηση παραμένει ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης των επίορκων.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό -και σωστά όπως είπε- από μια διαρθρωτική και όχι από μια δημοσιονομική οπτική γωνία. «Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας. Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, τις χρειαζόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν αποδέχεται κανενός τύπου συντεχνιακή αντίσταση, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει να ταυτίζεται με τους λίγους που συνιστούν πρόβλημα για το κράτος, τον πολίτη και την κοινωνία».
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, που στηρίζει το σχέδιο Μανιτάκη να συναντηθεί με την τρόικα, καθώς υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Δεδομένης της επιμονής των εκπροσώπων των δανειστών στις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, πριν τη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ πραγματοποιήθηκε 40λεπτο «τετ α τετ» του κ. Μανιτάκη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι η πρόταση των ελεγκτών δεν περιλαμβάνει κανένα καινούριο στοιχείο και ότι δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ΣΥΡΙΖΑ: Αλυσοδεμένοι πισθάγκωνα στο μνημόνιο
Κριτική στους κυβερνητικούς εταίρους, με αφορμή τη στάση που τηρούν στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την τρόικα άσκησε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ενώ η οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν από την υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος, κυβέρνηση και τρόικα είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν μέχρι τέλους το κοινό και προαποφασισμένο σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων».
«Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι αλυσοδεμένοι πισθάγκωνα στις μνημονιακές δεσμεύσεις».
«Δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση, δεν έχουν καμία λύση μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τη μνημονιακή πολιτική», συμπληρώνει.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δρομολογούν μαζικές απολύσεις
«Οι υπαλληλίσκοι της τρόικας συνεχίζουν τις προκλητικές τους εφόδους στα υπουργεία, εκκαθαρίζοντας το τοπίο εν όψει της άφιξης του κ. Τόμσεν», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς.
Κατηγόρησε παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα ότι «δρομολογούν μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, χαράτσια, φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών».
ΚΚΕ: Δικαιολογία για απολύσεις οι επίορκοι
Kαι το ΚΚΕ θεωρεί δρομολογημένες τις απολύσεις στο δημόσιο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «δικαιολογία» το θέμα των επίορκων.
«Η κυβέρνηση και η τρόικα χρησιμοποιούν τους επιόρκους για να δικαιολογήσουν τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη δρομολογήσει, με στόχο να σβήσουν κάθε έννοια σταθερής εργασίας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Καλεί τέλος τους δημοσίους υπαλλήλους «να συνειδητοποιήσουν ότι η μοίρα τους είναι κοινή με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό» και «να παλέψουν από κοινού για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά».